Съветът на Европейския съюз удължи с още една година срока на санкциите за Русия, наложени заради анексията на Крим и Севастопол. Решението за удължаване на едностранните мерки беше взето на среща на министрите на земеделието и рибарството на 28-те страни от ЕС в Люксембург.

Република Крим и град Севастопол бяха "присъединени" от Руската федерация след референдум, състоял се на 16 март 2014 г. Международната общност, в т.ч. ЕС, САЩ и много други държави не признаха резултатите от гласуването и въведоха редица ограничителни мерки срещу Русия.

Санкциите срещу Крим и Севастопол включват забрана за внос на стоки, инвестиции, туристически услуги, износ на определени стоки и технологии. Ограничителните мерки са неизменно удължавани от 2014 година насам, като миналогодишните изтичат на 23 юни 2018 г.

Освен наказателните мерки заради анексията на Крим, Западът наложи на Русия и други, свързани със сепаратисткия конфликт в населената с етнически руснаци Източна Украйна. В резултат отношенията между Москва и Киев са изключително напрегнати.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че Киев възнамерява да създаде в ЕС група, която трябва да спре строителството на газопровода "Северен поток 2". Тръбата заобикаля Украйна и намалява ролята й в транзитирането на руско синьо гориво за Европа. През украинска територия минава Трансбалканският газопровод, от който получават и транзитират руски газ и Румъния и България. Страната ни получава около 20 млрд. куб. метра, от които харчи малко над 2.5 милиарда, а останалите транзитира.

"Газпром" вече поиска разтрогване на договорите с Украйна за доставки и транзит на природен газ.

"Затова ние активно преговаряме с Германия. Каним ги за участие в международен консорциум, който да управлява държавната газопреносна система на Украйна. Но условието за участие остава спирането на "Северен поток" 2", коментира Порошенко.

Порошенко определи "Северен поток 2" като "абсолютно политически проект, насочен срещу Украйна". По думите му пускането на тръбата ще лиши укранския бюджет от около $3 млрд. - това са приходите от транзитни такси, които Киев получава от "Газпром". Украинският президент споменава също така, че и САЩ са "решително против" тръбата.

Заради газопровода Полша поиска да се ускори работата по промени в европейска газова директива, стана ясно от интервю на вицепремиера на Полша Михаил Куртика.

"Северен поток 2" ще свърже Русия и Германия и ще мине паралелно с първия "Северен поток" по дъното на Балтийско море. Единственото разрешение, което чака тръбата в момента, е от Дания.