Музикантите от БНР, които стачкуваха за достойно заплащане, засега си остават с обещанията – от ръководството на Радиото и от депутатите от Комисията по култура и медии. Работната група, сформирана още след първия от петте протеста на музикалните състави в края на април, отложи проблема за наесен, след парламентарната ваканция.

На второто си заседание групата реши, че на първо време трябва да се направят промени в Закона за радио и телевизия, които законово да регламентират включването на музикалните състави като част от мисията на БНР и тяхната издръжка.

Работната група видимо не приема за спешен проблема на оркестрантите и хористите от Радиото, след като е взето решение корекцията на заплатите им да стане по бавния начин – първо, като се определи на хартия функцията на музикалните състави в медията и чак след това бъде определяна тяхната издръжка. Според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) БНР трябва да отделя не по-малко от 5% от бюджета си за създаване и изпълнение на български музикални и радиодраматични произведения. Но нито дума няма за наличието на музикалните състави в структурите на Радиото и защо са нужни те на обществото.

Симфоничният оркестър на БНР съществува от 70 години – и въпреки че бе обидно властта в лицето на премиера Бойко Борисов да демонстрира публично съмненията си относно небходимостта да има музикални състави в Радиото – те реално са пропуснати в закона. И покрай протестите се разбра, че обществената медия не успява да убеди държавните мъже колко е важно да поддържа тези състави – и се нуждае от писмени уверения, облечени в закон.

Но не закон е нужен, за да бъдат коригирани заплатите на музикантите н БНР. Заплатите в Операта и Филхармонията не са увеличавани със закон – а по усмотрение на своите директори. Средната заплата на музикантите в БНР е 660 лв., а минималната – 570 лв., която е близо до минималната за страната (510 лв.) и в пъти по-ниска от възнагражденията на колегите им в Софийската филхармония и Софийската опера.

Решението за достойно заплащане на музикантите в Радиото трябва да дойде от техния директор, а не от депутатите. Може би заплатите на музикалните състави са просто основание, за да бъде коригиран бюджетът на медията? Но дори така да бъде, това ще е някаква победа за българската култура. Голямата битка е да бъде убедено обществото, не само премиерът, в смисъла от съществуването на тези състави.

"Площад Славейков"