Малко по-малко от три седмици преди Националната конференция на СДС за избор на нов лидер кандидатите за поста се очертават двама - поне засега. Все още има време да се появят и нови номинации. 

Първият сигурен претендент е Румен Христов - досега зам.-председател на партията, който с времето се превърна в остър критик на подалия вече оставка Божидар Лукарски. Самият Христов е в СДС от зората на 90-те години, бил е част от правителствата на Филип Димитров, на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски, бил е и в администрацията на президентите Желю Желев и Петър Стоянов - като съветник и като главен секретар на институцията. През 2011 г. той бе кандидат за президент от "Синята коалиция", като спечели номинацията срещу Светослав Малинов.

Това е пореден опит на бившия депутат да оглави синята партия. Прети това той загуби битката два пъти от Мартин Димитров, а през 2012 г. се отказа от надпреварата преди избора  - тогава в полза на кмета на Карлово Емил Кабаиванов. 

Христов бе сред "бунтарите", които искаха оставката на Лукарски заедно с още няколко членове на тясното ръководство, заедно с Кабаиванов. Именно заради искането на тази оставка преди месец се стигна и до ръкопашни схватки по време на Националния съвет на СДС. Опозиционерите не успяха докрай да изпълнят плана за смяна на "Раковски" 134, но в крайна сметка на последващ Национален съвет се реши в името на партията Лукарски да подаде оставка и да не се кандидатира отново на Националната конференция на 7 юли. 

Вторият известен претендент за лидер на СДС е д-р Антон Койчев. Той е лидер на СДС-София, което се води най-голямата партийна организация, освен това е общински съветник. Д-р Койчев е подкрепен от доста от софийските районни организации на сините. Част от тях обаче застават зад Христов - например в район "Витоша", твърдят запознати с кухнята на "Раковски" 134.

Според партийните кулоари още преди т.нар. опит за преврат срещу Лукарски част от плана е бил при успех с гласуване на оставката му от Националния съвет, лидерът на СДС-Витоша и кмет на района Теодор Петков да оглави СДС - поне до провеждането на конференция. Сред неуспеха на този план опозиционери се спрели на подкрепа за Румен Христов.

Поддръжниците на Лукарски в СДС пък към момента заставали зад д-р Койчев, твърдят седесари. Според прогнозите обаче изборът на 7 юли ще е много оспорван и към момента има шанс вотът да се раздели почти поравно. Затова ще е важна мобилизацията на местните структури за самата конференция, разказват партийци. 

Ако се появи и трети претендент, или още кандидати за стола на Божидар Лукарски, то ще е важно от чия подкрепа биха отклонили гласове, ще се стигне ли до балотаж при избора на лидер и ако да - то как некласиралите се на него ще "пренасочат" своята подкрепа.

На Националната конференция се очаква и разговор за бъдещите планове на СДС - коалиционата политика. Тезата на кръга около Лукарски бе за консервативно-патриотична посока, като не се изключват разговори с НФСБ на Валери Симеонов и други подобни организации.

Част от седесарите обаче не са съгласни с този уклон и още припознават по-скоро ДСБ като свой традиционен партньор. 

По-рано днес се разбра, че партията "Синьо единство", основана преди 5 години от Надежда Нейнски, взе решение за саморазпускане. И призова отново и останалите десни партии да направят същото, за да може да се създаде нова, единна дясна алтернатива в България.