Над 1,5 милиона руснаци се подписаха срещу обявеното миналата седмица повишаване на пенсионната възраст в Русия, което се случва за първи път от близо 90 години, предаде Франс прес.

В четвъртък, часове преди откриването на световното първенство по футбол в Русия, правителството обяви мащабна реформа за преразглеждане на тази социална придобивка от съветско време, към която руснаците остават много привързани. Така беше нарушено едно табу, старателно избягвано досега от президента Владимир Путин.

Възрастта за пенсиониране в Русия не е променяна от определянето й през 1932 година и е сред най-ниските в света: 55 години за жените и 60 години за мъжете. Обявената от премиера Дмитрий Медведев реформа предвижда постепенно вдигане на възрастта за пенсиониране от 2019 година до 65 години за мъжете през 2028 година и 63 години за жените през 2034 година.

Медведев обясни, че реформата, която скоро ще бъде обсъдена в руската Дума (долната камара на парламента), "ще позволи да има допълнителни средства за увеличаване на пенсиите", които сега са ограничени до неколкостотин и дори няколко десетки евро.

В действителност много руснаци продължават да работят след навършване на пенсионна възраст, но получават пенсии, които са съществени допълнителни доходи в страната, където заплатите са много ниски.

"Днес няма никаква основа за вдигане на пенсионната възраст в Русия, а проблемите с бюджетния дефицит и финансирането на пенсионните фондове могат да бъдат решение по друг начин", изтъкна миналата седмица руският синдикат Конфедерация на труда, която обяви подписката против предвидената реформа.

До тази сутрин петицията беше събрала 1 512 338 подписа в сайта Change.org.

"Всички проучвания сочат, че населението на Русия е против повишаването на пенсионната възраст", изтъкват авторите и призовават руските власти да предотвратят "разпадането на нормите и социалните гаранции, спечелени в миналото".

В събота и неделя в различни градове в Русия имаше протестни демонстрации срещу това решение на правителството.

Президентът Путин не участва в разработването на законопроекта за увеличаване на възрастта за пенсия и е рано да се правят догатки дали ще наложи вето, стана ясно днес от изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

"Още не се виждат очертанията на пенсионната реформа и затова е преждевременно да се отправя този въпрос към президента", заяви Песков в отговор на журналистически въпрос дали Владимир Путин ще наложи вето на закона.

Той поясни, че законът се изработва от експерти, министри и вицепремииери и скоро ще бъде внесен за глусуване в парламента.