Участниците в споразумението ОПЕК+ за ограничаване на добива на петрол обсъждат компромисен вариант за нова сделка, предвиждащ увеличаване на производството с 300 000-600 хиляди барела дневно през следващите няколко месеца, съобщи Bloomberg, като се позова на източник, запознат с хода на преговорите.

На 22-23 юни представители на страните-производителки ще се съберат във Виена, за да обсъдят смекчаване на ограниченията и възможност за увеличаване на добива. Русия, която води лагера на 11-те страни, участници във формата на преговори, и Саудитска Арабия, лидер в Организацията на страните-производителки на петрол (ОПЕК), предлагат в последното тримесечие на 2018 г. производството да нарасне с 1.5 милиона барела на денонощие над нивото през октомври 2016 г.

Ирак, Иран и Венецуела се обявиха против увеличение на квотите, съобщи представителят на Иран в ОПЕК Хюсейн Каземпур Ардебили. Въпреки това проучвания на Bloomberg по темата показват, че на срещата във Виена ще се постигне някакво увеличение на квотите за производство.

По-рано световните агенции съобщиха, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп се е обърнала с молба към ОПЕК да увеличи добива, за да бъде компенсирано намалението на доставките от Иран и Венецуела. Но президентът на ОПЕК - министърът на енергетиката и промишлеността на Саудитска Арабия, Сухейл ал-Мазруи, отрича.

Споразумението за ограничаване на добива на петрол действа от 2017 г. Към него са се присъединили както 24 страни, участващи в ОПЕК, така и държави-производителки, които не влизат в петролния картел като Русия и др. Те са се договорили да намалят добива с 1.8 милиона барела дневно, като го фиксират на 32.5 милиона барела дневно.

Най-големите квоти за ограничения добив се падат на Русия и Саудитска Арабия - съответно 300 000 и 468 000 барела на денонощие спрямо нивото от октомври 2016 г. Първоначално споразумението беше предвидено да действа за половин година, но по-късно бе удължено до края на 2018 г.

Русия и Саудитска Арабия се съгласиха на безсрочно удължаване на сделката ОПЕК+ с опция да бъде регулиран добива на петрол във всеки един момент. Този въпрос също ще се обсъжда на срещата ОПЕК+ на 22-23 юни.