Най-известният жител на идиличното селище Пльос живее зад зелена ограда, която се извисява на 6 метра, а наоколо са килнати селски колиби. Почти никой тук не е виждал въпросния мъж, нито е хвърлял поглед върху имота, като се изключи репортажа на опозиционния лидер Алексей Навални по YouTube, пише Бетина Сенглинг в сп. "Щерн". 

Преди година той показа разточителния дворец на премиера Дмитрий Медведев – резиденция с три площадки за хеликоптери, скиписта с лифт, къщи за гости, голям гараж, плувни басейни, тенискортове, футболно игрище и собствен яхтен пристан на брега на река Волга. Говори се, че поради алергията, от която страда синът  му, премиерът и бивш президент е разпоредил да се отсекат 200-годишните брези. А върху огромното езеро пред двореца дори патиците са се сдобили с красива къщичка. Руснаците са свикнали елитът им да се обогатява до безсрамие и да парадира с лукс, както князете от времето на крепостничеството. Но имението на Медведев надмина всичко. Филмът на Навални провокира масови протести.

Стоиш ли край оградата, не се вижда нищо от целия този лукс. На всеки няколко метра са поставени камери, за да могат охранителите спокойно да проследяват какво става наоколо. В градчето цари пълна тишина. Дори и коли не преминават. Понякога се чува кучешки лай.

Имотът зад оградата е имение на благородници от 18-и век. Паметник на културата, конфискуван от болшевиките и след това изоставен на собствената си съдба. Докато през 2008 г. Медведев случайно се позаинтересувал за историческия паметник. А може и да не е било случайност. Бившият кмет Алексей Шевцов го е поканил. И тъй като тогава самият Шевцов е бил най-крупният притежател на недвижимо имущество в Пльос, високият гост му е бил добре дошъл. Разказват, че му е показал имението и малко по-късно Медведев започва да прави скъпа реставрация. Твърди се, че сумата е възлязла на 90 милиона евро.

Според някои Пльос е най-хубавото място в Русия. Тук Волга е толкова широка и с тъмни води като море. На отсрещния бряг е дива природа – гъста гора и трева, така поне се вижда. Който иска да иде отвъд, трябва да наеме лодка. Тук никога не е имало промишленост. Почти не се вижда автомобил. Тишина.

През 19-и век Пльос е бил процъфтяваща търговска метрополия. Тогава търговци са превозвали на кораби по Волга пшеница и тъкани. Изградили са имоти по крайбрежието. Състоятелни московчани са пристигали на почивка, в това идилично място са се заселвали най-известните хора на изкуството. По времето на Съветския съюз в селището са отдъхвали трудещи се и профсъюзни шефове. Най-добре са се чувствали артисти в почивния дом за хора на изкуството с изглед към Волга.

Московският елит открива обаянието на Пльос

Днес московският елит е покорен от обаянието на градчето. Първо московският предприемач Шевцов прави опит да го приватизира. Като дете тук всяко лято е навестявал баба си. Следва икономика и в Москва консултира фирми по време на приватизацията. Когато в средата на 90-е години на миналия век отново се връща на Волга, вече е мултимилионер.

“Бях шокиран. Градът беше ужасно мръсен и западнал”, разказва Шевцов. Купил е старо имение и няколко години го ремонтира. Построил е и хотел. Твърди, че го е направил, за да може персоналът му да има с какво да се занимава, когато той самият е в Москва.

Скоро купува на ниски цени хубавите пъстри дървени къщички в центъра. Собствениците са били радостни да се отърват от тях, тъй като в стария квартал на Пльос и до днес няма канализация. Предприемачът реставрира къщичките, изгражда бани и отопление и ги дава под наем на богати, които прекарват тук уикендите с цени 400 евро на нощ. Някои продава.

Руският вариант на Лонг Айлънд

Едва открил мястото Медведев и пари от държавната хазна поемат към Пльос. Изведнъж започват да се асфалтират улици, да се строят музеи, откриват се три плажа. През лятото се организират музикални фестивали и колоездачни обиколки край Волга.

“Идиличното градче Пльос все повече се превръща в руския вариант на американския курорт Лонг Айлънд”, написа “Файненшъл таймс”.

Новият кмет е мултимилионер и зет на Игор Сечин, всевластният бос на “Роснефт”, най-голямата нефтена фирма в страната. Междувременно губернатори и висши държавни чиновници имат вили в Пльос.

Някои от местните жители се радват на богатите.

“На всекиго пожелавам такъв съсед, като Медведев”, казва местна жителка. Така улиците били асфалтирани.

Веднъж пък местен жител успял да се промъкне през охраната, когато Медведев и съпругата му били на път да посетят музей. Той помолил премиера да се подменят тръбите за водата в старите сгради. Така и станало.

Протести срещу безсрамието на елита

Други все още са гневни заради лакомията на елита.

“Никой няма интерес да направи нещо тук заради населението или за обикновените туристи”, казва Ирина Малцева, местна журналистка.

Дори обществената баня била затворена. Болницата, специализирана за лекуване на туберкулоза, била превърната в кардиоцентър. Най-вероятно заради почиващите през лятото , които се бояли от туберкулозна зараза.

Вечер всичко замира като в град на призраците.

По време на общонационалните протести срещу Путин в началото на май безстрашни жители и на съседното Иваново излязоха на улицата. Преди градът е бил център на съветската текстилна промишленост, но днес повечето от големите предприятия са закрити. Почти няма работа. Който може, напуска.

За протестите призова местният щаб на опозиционния лидер Навални. Демонстрантите искаха да преминат от площад “Ленин” до площад “Пушкин” – 30-минутно пешеходно разстояние. Градската управа не издаде разрешително. Малко преди началото при организаторите пристигат хора от сигурността. Предупредили, че трябвало да се държат прилично, да не развяват руски знамена.

Близо 200 души участваха в протестния поход. Това не е никак малко, тъй като всеки е заплашен от наказание и арест. За да не го забрави никой, на площад “Пушкин” бяха точно толкова полицаи, за веки случай с камионетки за извозване на арестувани. Служители от сигурността в цивилно облекло обикаляха и снимаха. Арестуваха организатора, млад архитект.

Протестът в Иваново.

Все пак в други градове по поречието на Волга бяха позволени демонстрации, но в покрайнините и то на заградени места. Така беше и в Астрахан. “Ние сме свободни граждани. Ние демонстрираме за свободна Русия”, провикна се жена. Походът приключи бързо. Половината от демонстрантите бяха задържани, другите се разбягаха.

На площад ”Пушкин” в Иваново градската управа пусна по високоговорители гърмяща музика. От протеста почти нищо не се чу.

Бетина Сенглинг е една от най-добрите познавачки на бившия Съветски съюз и Русия. От 20 години, 8 от които като кореспондентка в Москва, следи събитията в необятната страна като журналистка от сп. "Щерн", откъдето препечатваме репортажа й. Преводът е на Клуб Z.