Жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира изпълнението на газовата връзка с Гърция, което означава и на старта на строителството й. Управляващите бяха изразили намерение първата копка на интерконектора, стратегически и за България, и за ЕС, да е наесен. През тръбата България, една от най-зависимите в Европа държави от руски газ - почти на сто процента, ще ползва синьо гориво от Азербайджан.

Първоначално кабинетът на Бойко Борисов беше насрочил 28 юни за първа копка за интерконектора с Гърция.

Жалбата е от фирма "Некст инвест", еднолична собственост на Милен Благоев Миланов, и е регистрирана на 14 юни. Тя съдържа искане за налагане на временна мярка - спиране на процедурата за проектиране, доставка и строителство на междусистемната газова връзка Гърция - България, съобщиха от съвместното българо-гръцко дружество "Ай Си Джи Би" АД (ICGB), създадено за изграждането на интерконектора.

Това е втора жалба на "Некст инвест" срещу поръчка, свързана с газовата връзка с Гърция. Първата беше в края на 2017 г., когато "Некст Инвест" обжалва разяснение на възложителя на поръчката по въпроси на фирми-кандидати, свързани главно с определяне на годишния оборот на участниците, с опита на експертите, отчуждителните процедури по трасето и др. Сега обжалването е свързано отново с подобна тема.

От 16 юни влязоха в сила промените в Закона за обществените поръчки, с които се иска доказване на интерес при жалбоподаване, така че това е последната жалба, подадена по стария ред на закона - т.е. не е необходимо фирмата, която оспорва процедурата, да го прави.

Жалбата е регистрирана на 14 юни в Комисията за защита на конкуренцията под № ВХР-1354-14.06.2018 г. срещу Разяснение на Възложителя №121 - РР-09, публикувано на "Профила на купувача" на 8 юни 2018 г. 

Това е и причината да се преустановят всички действия по хода на процедурата "до влизане в сила на определението, с което се отхвърля искането за налагане на временна мярка или решението по жалбата, ако е наложена временна мярка.

В случай че искането за временна мярка бъде отхвърлено, сроковете за подаване на оферти ще бъдат удължени в съответствие с разпоредбите на чл. 100, ал. 11 от ЗОП и чл. 28, ал. 5 от ППЗОП", обясняват от съвместното дружество. 

Кой блокира процедурата

Офшорката, регистрирана в Белиз - "Трайдънт Интернешънъл Сървисиз" ЛТД, е прехвърлила собствеността на "Некст инвест" на Милен Миланов на 24 март 2016 г. А самата "Некст инвест" е регистрирана на 17 август 2015 г.

Съгласно Търговския регистър предметът й на дейност е консултантска и инвестиционна дейност; придобиване и управление на недвижими имоти; сделки с движимо и недвижимо имущество; услуги и инвестиции в областта на строителството; предприемачество и съпътстващите ги дейности; представителство и посредничество на български и чуждестранни физически и юридически лица /без процесуално/ при спазване на съответните нормативни изисквания за това, както и всяка друга търговска дейност, разрешена от закона.

Блокирането на важната за енергийната ни диверсификация газова връзка с Гърция идва точно след посещенията на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов в Русия в края на май, когато бяха "размразени" намеренията за нови енергийни проекти с Москва.

За България газовата връзка с Гърция е особено важна, тъй като през нея ще можем да получаваме и газ от Азербайджан, а в бъдеще и синьо гориво от находищата в Кипър и Израел.

Интерконекторът с Гърция е стратегически за ЕС и неразделна част от Южния газов коридор, който заплашва монопола на руския газ в Европа. 

На среща наскоро енергийните министри на България и Гърция Теменужка Петкова и Йоргос Статакис бяха категорични, че ще фокусират усилията си върху процедурите за избор на изпълнител на строителството, разрешения за строеж и всички необходими документи на територията и на двете страни.

Освен полученото финансиране от Европейската комисия в размер на 45 млн. евро в няколко последователни бюджетни години българското правителство потвърждава и държавна гаранция в размер на 110 млн. евро. "В момента финализираме процеса за получаване на допълнително финансиране в размер на 35 млн. евро за проекта по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", ще разчитаме на европейската солидарност", каза Петкова на срещата със Статакис.

Освен на природен газ от Южния газов коридор газовата връзка с Гърция ще осигури синьо гориво и от бъдещия терминал за втечнен природен газ (LNG) при Александруполис и др.

Kъм момента България има сключен договор с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб.м годишно от втората фаза на находището "Шах Дениз", които ще се доставят през IGB от 2020 г.