Бившата първа дама на САЩ Лора Буш остро осъди противоречивата политика на разделяне на семейства, които незаконно са влезли в САЩ през границата с Мексико, пише Би Би Си.

Във "Вашингтон пост" тя я описа като "жестока и неморална".

Нейният коментар е поредният в надигащата се вълна от недоволство към имиграционната политика на Тръмп на "нулева толерантност".

Преди нея Мелания Тръмп в едно от редките си изявления изрази тревогата си от случващото се.

"Г-жа Тръмп не иска да вижда разделени от семействата им деца", каза нейната говорителка. Мелания повтори призива на съпруга си и двете страни (републиканци и демократи - бел. ред.) да работят за разрешаването на миграционния проблем. Любителите на фактите обаче припомниха, че тази мярка беше представена от главния прокурор на Тръмп и не изисква реакция от Конгреса, за да бъде спряна.

"Трябва да сме държава, която следва закона, но и държава, която управлява със сърцето си", призова Мелания.

През последните шест седмици близо 2000 души от разделени семейства пострадаха от новата политика, напомня Би Би Си.

Пълнолетните, които се опитват да пресекат границата извън пунктовете, след това да искат убежище, обикновено се затварят в арести и срещу тях се повдига обвинение за незаконно влизане в страната. В резултат стотици деца и бебета, които са откъснати от родителите си, са в момента в центрове за настаняване, в каквито са превърнати бивши складове или супермаркети.

Лора Буш, съпругата на Джордж Буш и жителка на граничния щат Тексас, възропта срещу тази политика.

"Тази политика на нулева толерантност е жестока. Тя е нечовешка. Разбива сърцето ми", написа тя до "Вашингтон пост".

"Нашето правителство не трябва да се занимава с това да затваря децата в бивши магазини или да прави планове да ги настанява в палаткови лагери в пустинята", добавя бившата първа дама.

"Тези снимки напомнят на лагерите за американски японци от времето на Втората световна война, а това сега се смята за един от най-срамните епизоди в историята на САЩ", продължава Лора Буш.

В понеделник върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хусейн също заяви, че американската политика да бъдат разделяни деца от родителите им, влезли незаконно в страната през мексиканската граница, е неприемлива, предаде Франс прес.

"Неприемлива е мисълта, че една държава търси начин да възпрепятства родителите, причинявайки подобно зло на децата", каза йорданският принц при откриването на сесия на Съвета на ООН за правата на човека в Женева.

Той призова САЩ незабавно да спрат тази практика и да ратифицират Конвенцията за правата на детето.

Президентът Тръмп вече обяви, че закон, който "демократите ни дадоха", е отговорен за тази политика, но не стана ясно кой точно закон има той предвид.

Критиците му обаче напомнят, че разделянето на децата от семействата им е мярка, представена от главния прокурор Джеф Сешънс през миналия месец с идеята да се ограничат новите опити за незаконно влизане в страната.

Голямата промяна, казват анализаторите, е решението на правосъдното министерство да преследва родителите, които незаконно са пресекли границата, дори и това да е тяхното първо нарушение. Децата обаче не могат да бъдат обвинени в престъпление и не могат да бъдат заедно с родителите си в затвора. Преди тази "политика на нулева толерантност" семействата бяха депортирани обратно, без да им бъдат предявявани обвинения и родителите да бъдат задържани.

Променените правила доведоха до необходимостта децата, останали без родителите си, да бъдат настанявани някъде - в приюти, но скоро оттам обявиха, че в тях няма достатъчно място. В неделя законотворци от Демократическата партия посетиха някои от тези места, за да видят при какви условия живеят децата, някои от които съвсем малки или бебета.

 

Chart showing US arrests at Mexico border

"Наричат я "политика на нулева толерантност", но по-подходящото име е "политика на нулева човечност". И в това има нулева логика", обясни пред Би Би Си сенатор Джеф Мъркли от Орегон, който организира посещение до лагера за задържани в Бронсвил, Тексас, известен като "Каза Падре".

Преди това мястото е било огромен склад на "Уолмарт", сега в него са настанени 1500 деца.

Конгресменът от Върмонт Питър Уелч каза, че е видял деца, затворени в заключени клетки, седнали на метални пейки и гледащи мълчаливо право пред себе си.

Пред един от палатковите лагери в Торнило, Тексас, където са настанени стотици деца, имаше и протести. 

В понеделник граничните власти разпространиха снимки от едно от местата за задържане на децата. Там се вижда при какви условия живеят те - на земята, затворени зад решетки, вместо одеяла се завиват с фолио.

Полицията е изправена пред заплахата от поредица от съдебни искове, вече има заведено дело от Американския съюз за граждански свободи.

През първите две седмици от новата "политика на нулева толерантност" 658 малолетни - в това число бебета и деца под 3 години, бяха разделени от родителите си, отчетоха граничните власти в САЩ.

В голяма част от случаите семействата са се събрали, след като родителят е бил освободен от ареста. Но има и много свидетелства на хора, които са били държани седмици наред и дори месеци.

Не е ясно доколко новата по-сурова политика ще спре мигрантите.