Делото срещу Мирослав Боршош стана поредното върнато - този път от СГС, на държавното обвинение. Причините - съществени процесуални нарушения в обвинителния акт срещу бившия директор на НДК и бившия председател на съвета на директорите Валентин Кръстев.

Според съдебния състав с председател Стефан Милев нарушенията възпрепятстват обвиняемите дори да разберат за какво престъпление са привлечени под отговорност. Така е нарушено базисното им право на защита - една от темите, които се обсъждат в предстартовото разпоредително заседание, а нарушенията следва да се отстранят, за да започне делото по същество.

Боршош е обвинен за нецелесъобразно разходване на над 3 млн.лв. от бюджета на НДК и умишлена безстопанственост и сключване на 15 неизгодни сделки. Кръстев е обвинен за заплашване.

По време на разпоредителното заседание по делото адвокатът на Боршош Даниела Доковска заяви, че обвинителният акт е неясен и в него липсват факти, като поиска той да бъде върнат на обвинението, за да го поправи.

Според прокуратурата обаче фактите и обстоятелствата в обвиненията били достатъчни по своя обем, а голяма част от аргументите на защитата били въпроси по същество, които не се решавали в разпоредителното заседание.

Съдът прецени, че част от въпросите, повдигнати от защитата, наистина следва да се решат в хода на делото. Съдия Милев отбеляза обаче, че все пак процесуални нарушения в обвинението са допуснати, както и че в него липсват достатъчно фактически твърдения.

Определението подлежи на протест в 7-дневен срок.

Прокурорът по делото Ирена Ганчева коментира, че ще се запознае с мотивите на съда и след това ще прецени дали да протестира определението, съобщава бТВ.