Софийският градски съд оправда Илко Семерджиев. Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването бе пратен на съд за принуда над директора на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова.

Минисътрът от служебния кабинет на Огнян Герджиков днес коментира саркастично:

"Днес катастрофираха както г-жа Стоименова, така и прокуратурата."

Семерджиев бе пратен на съд затова, че заплашвал с уволнение директора на ИАЛ доц. Стоименова, тъй като тя не е била съгласна да назначи за свой заместник посочен от него човек. Причината е, че кандидатът за заместник бил в конфликт на интереси.

Пред медиите след процеса Семерджиев каза, че е очаквал оправдателната присъда. По думите му това е било "нелепо обвинение".

Той обясни, че според него казусът е бил изпреварваща атака, за да може Стоименова да съхрани едноличното си управление и контрол върху целия фармацевтичен сектор.

"Тя очевидно не желаеше да има заместник, както се изисква по правилника за устройството и дейността на ИАЛ, за да може самоволно да се разпорежда с целия сектор и резултатите от това бяха кошмарни. През мандата на нейното управление разходите за лекарства се увеличиха с над един милиард лева - говорим за периода от 2014 - 2017 г.", каза Семерджиев.

Освен че обяви Семерджиев за невинен, съдът му отмени дори най-леката мярка за неотклонение подписка.

Прокуратурата ще протестира решението пред Софийския апелативен съд.