Финландски депутат беше осъден днес от съда в Хелзинки за сексуален тормоз и насилие срещу една от колежките си в парламента, предаде Франс прес.

Осъденият ще трябва да изплати на пострадалата страна обезщетение от 1400 евро и да плати глоба от 3060 евро, съобщи обществената телевизия Юле, която отразяваше делото.

Теуво Хакарайнен от антиимигрантската партия "Финландците" бе даден на съд, тъй като искал да прегърне насила депутатката от консервативната партия Веера Руохо на коледен празник в парламента през декември миналата година.

"Подобни неща са недопустими и за тях не може да се мълчи", каза Руохо пред информационна агенция СТТ, изразявайки удовлетворение от присъдата.

По време на делото Хакарайнен, който каза, че има смътни спомени за дадената вечер, тъй като бил пиян, призна, че е прегърнал Руохо против волята й. Защитата все пак изтъкна, че той не е действал преднамерено.

Хакарайнен разполага с 30 дни да обжалва присъдата си.

От 2011 г. депутатът редовно предизвиква полемика с расистките и ксенофобските си коментари. През януари 2017 г. той беше признат за виновен в подбуждане на расова омраза. 

БТА