Вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че има намерение да проведе преброяване и пререгистрация на ромите, намиращи се на територията на страната, предава РИА Новости.

„В министерството готвя досие по циганския въпрос. Там е пълен хаос, защото след времената на вътрешния министър Роберто Марони не е свършено нищо. Трябва да проверим кои са те, колко са и по този начин отново да проведем това, което тогава са наричали препис. Ще създадем регистър, ще направим картина на ситуацията. Ако те са нелегални чужденци, трябва да бъдат изгонени, а италианските цигани, за съжаление, сме длъжни да ги оставим у дома“, заяви Салвини в интервю пред регионалния телевизионен канал Telelombardia, пише "Фокус".

РИА припомня, че през 2008 година тогавашният министър на вътрешните работи на Италия Роберто Марони е предложил да се събират база данни за отпечатъците от палците на всички роми, намиращи се на територията на Италия, но против това се обявиха много правозащитни европейски организации. Според неговото мнение тази мярка би помогнала за контрола над престъпността и миграцията на циганите и би позволила на честно живеещите роми да получат документи и възможност за работа и интеграция в обществото. Както и в случая с Марони, заявлението вече предизвика критика от страна на активистите.

Ръководителят на „Асоциация 21 юли“, занимаваща се със защитата на правата на ромите и други мигриращи етнически групи, напомни на вицепремиера, че в Италия законът забранява да се правят преписи по етнически признак.

„Първо мигрантите, сега ромите. Това можеше да се очаква“, написа във фейсбук Карло Стасола.

По-късно Салвини се е опита да обясни своите намерения, като обясни, че не става дума за „каталогизация“ на ромите.

„Нямаме намерение да създаваме списъци и да вземаме отпечатъци от когото и да е – нашата задача е да добием представа за ситуацията в ромските лагери. Преди всичко имаме намерение да защитим хиляди деца, които не могат да ходят на училище, защото предпочитат веднага да ги приобщят към престъпността. Освен това искаме да проверим за какво се харчат милиони от европейските фондове“, заяви Салвини пред журналистите. 

Само преди няколко дни министърът затвори пристанищата на Италия за кораби с бежанци и предизвика гнева на защитниците на човешките права. Дори се стигна до напрежение между Париж и Рим след остра забележка на президента Макрон към политиката с бежанците на новото популистко италианско правителство.

В крайна сметка корабът с около 600 мигранти бе приет от Испания.