Всеки глас за управляващата Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) на изборите на 24 юни ще бъде „пирон в ковчега на старата Турция“, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган на предизборен митинг в черноморския крайбрежен град Орду, предава подчертано опозиционното турско електронно издание Ahval.

Медията коментира, че препратките към „новата“ и „старата“ Турция отдавна се използват в реториката на управляващата партия, която се представя като стъпка напред от „старата Турция“ на нестабилност и държавни преврати, пише "Фокус".

Множеството успешни инфраструктурни проекти пък заемат централно място в нейния наратив. Ердоган посочи летището „Орду-Гиресун“, построено на изкуствен остров и открито през 2015 година, като пример за своята успешна политика и обеща да продължи развитието на района с изграждането на язовири, обяснява „Ахвал“. Държавният глава е продължил с няколко думи за още едно от основните си предизборни обещания, което, както обяснява електронното издание, предизвиква подигравки от опозицията: обещанието за изграждане на денонощни кафенета и библиотеки, в които ще се предлагат безплатни напитки и сладкиши.

Ердоган обещава безплатни напитки и сладкиши в кафенетата.

Ердоган е изтъкнал, че политиката му е била успешна и в Северна Сирия, където през март в хода на военната операция „Маслинова клонка“ са ликвидирани сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана (ОНС) от северозападносирийския им анклав Африн и е сключена сделка със САЩ, според която групировката и нейните издънки трябва да се изтеглят от Манбидж до края на тази година. В Турция, припомня турската медия, ОНС се смята за терористична организация и сателит на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), групировка, която се опитва да постигне автономия на кюрдите в Турция чрез въоръжена борба от 1984 година насам.

Докато отношенията на Анкара с традиционните й съюзници на Запад се развалиха през последния период на управлението на ПСР, коментира „Ахвал“, Ердоган с удоволствие подчертава, че споразумението със САЩ за военно присъствие на Турция в Манбидж е постигнато чрез дипломация.

Опозиционният лидер Мухарем Инче.

Турция се нуждае от „нова кръв“ и „ново име“ като неин президент, за да се движи напред, заяви в понеделник кандидатът на основната опозиционна партия в страната - Републиканската народна партия (РНП) (Кемалистката), Мухарем Инче на предизборен митинг в провинцията Кахраманмараш, пише електронното издание на турския вестник Hurryiet.

„Ако аз стана президент, нашите деца ще получат добро образование... Ще подобрим индустрията въз основата на селското стопанство. Ще спасим нашите пасбища и селскостопански земи и ще предотвратим бездействието на нашите човешки ресурси. Ще използваме моретата много повече. Но уморен човек не може да се справи с това. Някой, който е управлявал страната 16 години, някой, който пое долара от 1,30 турски лири, а сега той е 4,60 турски лири, не може да направи това. Турция се нуждае от нова кръв, от ново име“, е заявил Инче.

И допълнил:

„Ако не можем да хванем големите промени, които се случват по света, ще останем бедни за още 100 години. Светът се променя и ние трябва да сме в крак с промените. Ердоган казва: "Ще отгледам религиозно и отмъстително поколение." Имам възражение по този въпрос. Нямам възражения срещу религиозното възпитание, но това е работа на семейството.“ 

Ако той бъде избран за президент на предстоящите на 24 юни избори, Инче обеща, че ще направи религиозните курсове избирателни, които понастоящем са задължителни, освен за религиозните малцинства в страната.

„Например, ако консервативно семейство каже "два часа религиозни курсове не са достатъчни за моето дете, искам те да посещават повече часове по ислямско право", тогава ние ще им предложим избираем курс, в който те могат да учат дори повече. Но ако друг каже: "Не искам часове по религия", тогава няма да ги принуждаваме да ги посещават. Ще научим всички деца на чужди езици и математика. Ще свършим това заедно“, добави той.

Инче обеща също „да свали значката си на РНП“ като президент и да прегърне всички от всяка част на обществото, като добави, че всички прослойки в турското общество ще бъдат представени в кабинета, който ще постигне „мир и помирение“ в страната.