Записи, на които ясно се чуват инструкции за "потопяване" на проверки, листче, на което пише кой какво да махне от "Медицински одит", случай на трансплантирано момче от Добрич, при което е настъпила смърт, но не е написано нищо на доктора и дори предупреждение към съответната болница, починали родилка в "Шейново" и бебе в Стара Загора...

За всички тези и други неща тази сутрин говори пред Нова тв отстранената шефка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО) проф. Златица Петрова.

Както Клуб Z писа, в няколко "пакета" прокуратурата започна радзследвания в десетки болници, като съобщи за фрапиращи безобразия. Още тогава не стана ясно какво е правила ИАМО, включително при най-масовите - източване на болници, като вътре на територията им с години са допускани частни дружества със същия предмет на дейност.

След това очаквано държавното обвинение влезе и в самата агенция, носеща звучното прозвище "медицинска ДАНС". На нарочна персконференция от прокуратурата бе изнесено, че Петрова е разписала такива правила, че да контролира на финала проверките и които отявлено противоречат на по-горестоящата наредба на МЗ. Освен това се разследвали 11 "потопени" от одиторите смъртни случая.

Сигналите подал бившият главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев.

Днес в ефира на Нова тв говориха освен него, служител със закрито лице и премодулиран глас, както и друга служителка, която пък - за да е още по-безвкусно - директорката обвини, че живее на семейни начала с главния секретар.

"Това е тука също доказателство, че срещу името на агенцията и срещу ръководството, и срещу мене персонално се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск", каза Златица Петрова на обвиненията.

Тя дори благодари на екипа си, който работел "в името на това българският пациент да получава качествена и своевременна помощ, от една страна, и освен това да създаваме все пак някакво спокойствие в системата, за да могат лекарите спокойно да си вършат работата".

В записите тя отрече да е нейният глас. "Аз лично не мога да позная човека, който е прикрит в момента", заяви пък Петрова по повод прикрития анонимен събеседник на телевизията (нищо че вероятно точно това е била целта, б.р.).

"За тази служителка и за главния секретар имам достатъчно... така... информация за тях двамата. Тази служителка, която в момента се явява като потърпевша, тази "експертка", първо, не е лекарка. И е много трудно един икономист, какъвто е тя, да коментира медицински случаи - отговори с атака Петрова, доволно почуквайки папките, които си носеше в студиото. - Същата тази служителка е в съжителство с главния секретар – г-н Евлогиев, който е автор на този сигнал до прокуратурата."

Тя заяви, че да натиска и да коригира извършените от експертите й констатации било "абсолютно невъзможно", въпреки че заключенията на прокуратурата са точно в обратната посока. А атаките идвали, защото не се познава добре работата на агенцията.

Тя самата не знаела кои са 11-те смъртни случая, за които от държавното обвинение оповестиха, че пращат данни на прокурорите по места за разследване. Иначе те работели отлично с прокуратурата "по 3 направления".

За починалите родилка и бебе в "Шейново" била "извършена проверка с висока компетентност, открити са доста пропуски и са отразени". Става въпрос за Веселка И., която, след като й се прави секцио, детето се оказало мъртво, но и жената не се почувствала добре. Кръвопреливане започва след часове - чак когато е в безсъзнание, и тя умира.

"В Стара Загора имаме смърт на бебе новородено. Тука имаме прекратяване на даден случай по чл. 28 – маловажност, но по него също се спекулира: маловажността не е на самата смърт. Маловажен е евентуално, ако има нарушение, административният случай", поясни директорката защо никой не е наказан.

Те проверили всичките пътни актове и други документи - операционният екип се събрал за 20 мин. при норматив 30 мин.

"Детето вътреутробно е имало увита пъпна връв – два пъти около това... - каза шефката, въртейки с пръст около шията си. - То загива още докато е в утробата."

"Тези, за които ние знаем, не представляват интерес", великодушно заключи Петрова.

Дори обратното - тях ги съдели в административния съд лекари, на които са издали наказателни постановления за нарушения.

"Така са направени правилата, че над 50% от издадените наказателни постановления са паднали в съда. Правилата са направени така, че да може да падне един случай", заключи водещият Виктор Николаев, но не получи отговор.

"Главният секретар е част от изграждането на тези правила, срещу които в момента протестира... По отношение от негова страна и от страна на девойката, която също се включи в тази дейност (т.е. - по оклеветяването им, б.р.), тя също е икономист – освен това тя е освободена, тя беше просто на изпитателен срок", посочи виновните Златица Петрова.

Всичко било просто "вътрешен конфликт".