Американската компания Apple се е споразумяла с администрацията на Доналд Тръмп техните продукти - и най-вече флагмана им iPhone - да не бъдат обременявани с новите мита, които САЩ налага на производството от Китай. Информацията е от анонимен източник на Gizmodo, близък до сделката.

Изпълнителният директор Тим Кук от месеци се опитва да ограничи опасността за компанията от зараждащата се търговска война. Още предизборно Тръмп предупреди, че смята да въведе мерки за връщане на американското производство в САЩ, но реално подходи по друг начин - с мита. При това постоянно нарастващи - първоначално президентът твърдеше, че те ще са 50 млрд. долара за Китай, наскоро обаче заплаши, че може да скочат с още 200 млрд. долара.

Макар различните компоненти на iPhone да се произвеждат в редица държави, смартфонът се сглобява основно в Китай, поради ред улеснения на местния пазар на труда. 

Дори и Тръмп да спести допълнителните мита на Apple, това все пак може да затрудни комплексната верига от доставки на части. Освен това от компанията на покойния Стийв Джобс се притесняват, че бюрократичната машина на Поднебесната империя може да се активизира и да започне серия проверки на iPhone, които да забавят производството. Те са имали подобни проблеми в миналото, а както Ройтерс отбелязва, Китай вече взимат подобни мерки с други американски компании.

Първоначално Тръмп планираше да не налага мита на електрониката, но в последния му план са включени няколко категории чипове, което сериозно може да засегне технологичния пазар.

Вариант за тях и за Apple, който според вътрешни източници активно се обсъжда в компанията, е пренасочване на сглобяването в Индия - друг пазар, близък по удобство с Китай, но засега отсъстващ от плановете на президентската администрация. Друга опция е Тайван, но "добрият Китай" се избягва от производителите поради лошите отношения му отношения с далеч по-силния му континентален събрат.