Докато германската канцлерка Ангела Меркел преговаряше по въпроса за миграцията за спасяване на управляващата коалиция вчера, президентът на САЩ реши да се произнесе в Twitter.

"Народът на Германия се обръща срещу управляващите, докато миграцията разклаща и бездруго нестабилната коалиция в Берлин", написа Доналд Тръмп. "Престъпността в Германия расте. Европа направи огромна грешка, като допусна милиони хора, които рязко и агресивно промениха културата й!"

 

 

Основен аргумент на Тръмп в подкрепа на твърдението, че политиката на Меркел на отворените врати й е навлякла неприятности не само с коалиционните партньори, е повишаването на престъпността в Германия. Това твърдение обаче напълно противоречи на статистиката.

Вътрешният министър и лидер на ХСС, чийто спор с Меркел за граничния контрол предизвика правителствената криза през миналата седмица, през май оповести статистика, според която престъпността в Германия е намаляла с 5% през 2017 г. в сравнение с 2016 г. Това е продължителна тенденция. А броят на регистрираните престъпления - 5.76 милиона - е най-нисък от 1992 г.

"Германия става по-безопасна", заяви тогава Зеехофер.

Вчера баварският ХСС се съгласи планът на лидера й и вътрешен министър Зеехофер да не бъде прилаган от днес, когато трябваше да влезе в сила, а да се изчака срещата на върха в Брюксел в края на юни, когато Меркел да може да договори общоевропейско споразумение. Планът му предвиждаше бежанци, които са подали молба за убежище в други страни членки на ЕС, да бъдат връщани още на границата.

Ако погледнем по-внимателно статистиката за престъпността в Германия, ще забележим, че има значитилен ръст на заподозрените, които не са от германски произход през последните пет години. Няма съмнение, че влезлите в страната над милион бежанци между 2015 и 2016 г. са променили страната, а един от резултатите са обтегнатите отношения между тях и германските граждани.

Не за първи път Тръмп цитира погрешна статистика в социалните мрежи, припомня "Вашингтон пост". Въпреки това не е изненадващо, че американският държавен глава вижда повишаване на престъпността в Германия. Значителна част от германците имат същото усещане. Според допитване, проведено през април, 41% от анкетираните германци се чувстват по-малко защитени на публични места, отколкото преди 5 години. 51% пък нямат усещането, че нещо се е променило.

Проучване от миналата година пък показва, че много медии отразяват по-често престъпленията, извършени от мигранти, околкото тези, извършени от германски граждани.

Въпреки това Меркел остава сред политиците с най-високо одобрение - 50% през този месец. Същото проучване сочи, че 87% от германците смятат, че Доналд Тръмп изостря международните конфликти чрез поведението и изказванията си.