На фона на протеста на майките с деца в неравностойно положение стана ясно, че служители на социалното министерство са летели в командировка до Щатите, излязла доста скъпо на бюджета.

Министерството на социалната политика късно взело решение негов представител да пътува до Ню Йорк за конференция и затова вероятно самолетните билети в последния момент били по-скъпи. Това обясни днес зам.-министърката Росица Димитрова, която е пътувала в бизнес класа със самолет до САЩ за сумата от 8300 лева. Вторият билет е бил за държавен експерт, който я е придружавал, и така министерството дава над 16 000 лева за път за командировка на двама души.

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България", разясни Димитрова пред бТВ.

Според зам.-министърката участието на български представители в конференцията е дало възможност да се чуе какъв е напредъкът на България по изпълнение на Конвенцията за защита на правата на хората с увреждания.

Изказването на Димитрова идва на фона на продължаващите вече седмици наред протести на майки на деца с увреждания - с палатки пред Народното събрание. Проблемът с липсата на адекватни мерки от страна на държавата, за да може на тези хора да се осигурят нормален живот и грижа, се задълбочава. Заради протестите на майките за малко да си отиде социалният министър Бисер Петков, който подаде оставка, но след като той беше защитен от протестиращите като единствения представител на властта, който разговаря с тях, премиерът Бойко Борисов реши да го остави на поста.  

"Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи, форум, на който получи похвали от всички страни, от Върховния комисариат по правата на хората с увреждания…", продължи обаче Димитрова с обясненията за пътуването си.

За протеста на майките пък заяви: "Ние сме в диалог, аз много се надявам той да се превърне в конструктивен диалог с конкретни предложения и решения, които да ни позволят да направим комплексна всеобхватна политика, ориентирана към индивидуалните възможности и потребности на всеки човек с увреждания.”

"Не мога да отговарям за билета, защото не смятам, че това е най-важното в момента, най-важното е, че изпълняваме правителствената програма с пълна сила", разкри реалния смисъл на пътуването Димитрова. 

И после разказа и за други "държавни успехи", постигнати след полетите в бизнес класа, а именно - представени били опитът и напредъкът на България по деинституционализацията на грижата за деца в България, както и било осъществено участие в още едно съпътстващо събитие.