Един от първите големи тестове на Световното в Русия за спазване на реда е преминат - Англия игра (и даже победи), а след мача няма побоища, потрошени заведения, коли и т.н.

Хулигантството е едно от предизвикателствата пред домакините най-вече заради местните и британските луди глави, които преди две години превърнаха улиците на Марсилия и други френски градове в бойни полета. После се заканваха едни на други за Мондиала.

И Русия, и Великобритания положиха усилия за справяне с проблема, напрактика те започнаха още след европейското във Франция. Дни преди старта на Мондиала вътрешното министерство на Обединеното кралство привика над 1300 осъждани за хулигански прояви и иззе паспортите им. До момента Русия пък явно успява да държи юздите на своите улични бойци, някои от които притежават завидни умения.

Рано е за фанфари, отбелязва английската преса. Но все пак миналата нощ в цяла Русия беше спокойно, радостта на едните си беше само радост, а мъката на другите (тунизийците) само мъка.

Анализатори не пропускат факта, че снощи на стадиона във Волгоград е имало едва около 2000 англичани. Това е най-ниската посещаемост от Албиона на Световно или Европейско за последните поне 30 години. Към момента пък в останалите градове на Русия се пристнигнали не повече от 5000 фенове на "Трите лъва". Очакваше се в първата фаза да са два пъти повече - толкова поне са продадените билети на британци.

ФИФА с безпокойство търси причините за празните седалки по стадионите, при условие, че билетите за тях са пласирани. Къде са хората? Тунизийците, например, бяха значително повече на трибуните.

Виждат се много празни места по трибуните.

Според британската преса доста англичани са се отказали да пътуват за Русия заради страха от местните хулигани, а и покрай обтегнатите отношения между двете страни заради случая "Скрипал".

За сметка на малкото островитяни в страната-домакин на Световното, тези в родината си изживяха бурно драматичната победа над Тунис с попадението за 2:1 на Хари Кейн в добавеното време. Те гледаха мача на големи екрани по площадите на градовете или в пъбове и обилно поляха успеха с тонове бира.

Английски фенове на централния площад в Лийдс.

И това е само една победа над аутсайдер, какво ли ще бъде, ако Англия продължи напред и елиминира силни съперници?

Хари Кейн вече има статут на национален герой. Той е паричан Принц Хари. Ако тимът на Гарет Саутгейт вземе, че стане световен шампион, ще има славата на крал, пишат медиите в Лондон.