От 1 юли топлоенергията и токът ще поскъпнат с повече от очакваното, макар Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да намали до 10.81% поскъпването на природния газ. Това стана ясно от изявление на председателя на КЕВР Иван Иванов днес след заседание на комисията.

Шефът на регулатора за пореден път призова да не се спекулира с цените на тока и топлинната енергия и добави, че на 1 юли ще станат ясни конкретните цени.

Тогава изтича срокът, в който КЕВР трябва да се произнесе по исканото от "Булгаргаз" близо 11% увеличение на цената на природния газ и съответно да определи цените на тока и парното.

Макар да отказа прогноза за цени, Иванов на практика намекна за предстоящото по-сериозно увеличение. Той заяви, че няма как при над 10% увеличение на природния газ топлинната енергия да поскъпне само с 2-3%, тъй като именно природният газ формира 60-70% от цената на топлинната енергия.

"Не мога да изпреваря работната група и тяхното становище. Не искайте от мен цифри, преди да се е провело заседанието. Аз съм убеден, че колегите ще излязат с цени, възможно най-ниските при очакваното увеличение на синьото гориво, и напълно в съответствие с нормативната уредба", каза Иван Иванов.

В началото на юни "Булгаргаз“ ЕАД предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за третото тримесечие на 2018 г. в размер на 427.12  лв./куб. хм, или 40.18 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението спрямо действащите цени е с 18.05%. В крайна сметка КЕВР наложи поскъпването да е в рамките на 10.85 на сто.

През второто тримесечие КЕВР прие 2.6% увеличение на природния газ, докато "Булгаргаз" искаше 4.82%.

От 1 април 2017 г. цената на суровината за потребителите скочи с 30 на сто.