Който сее върховенство на силата, накрая жъне собственото си безсилие. Ще рече: който, като Бойко Борисов например, успее да замени върховенството на правото с върховенство на силата, накрая се оказва, че не може да контролира никого. Защото всички под него са се почувствали силни и се „отвързват” от неговия контрол. На място са по-силни, отколкото е той, макар той да е в центъра.

Как от силен Борисов се превърна в безсилен пролича още пролетта, когато се опита да даде главата на Цеко Минев на Зелените, та да спрат да протестират срещу правителствените планове за съсипване на Пирин. Единствен в държавата министър-председателят – най-силният държавен човек според българската Конституция – назова пряко Цеко Минев като собственик на фирмата "Юлен", монополист в ски бизнеса в Банско и концесионер.

И – нищо. Напротив, веднага след това министерствата, в чийто ресор влиза цялата тази проблематика, си изпочупиха речевия апарат, за да отричат всякакво знание относно връзката на Минев с "Юлен".

Днес примерите за това, как „силните” надолу по йерархията излизат от подчинение на най-силния, валят през ден.

Вицепремиерът Валери Симеонов предизвиква проверка на ДНСК за законността на градежи в курортното гето, известно като „Слънчака”. Държавните строителни контрольори излизат със становище, че 42 обекта са незакони, вкл. онези, заради които Симеонов предизвика проверката. После обаче министърът, под чиято шапка е ДНСК, съветва надзорниците да си помислят пак. И те излизат с ново решение: не били 42, ами 35 незаконните обекти. Особено законни се оказват онези, които особено ядосват вицепремиера Симеонов – и които в предходната проверка на същите проверяващи са били обявени за незаконни.

Нали се сещате каква бездна отваря този кадрил?

Оттук насетне нито едно решение на нито една инстанция няма да се оказва валидно, т.е. да произвежда действия и последствия. Всичко ще зависи не от закона и разпоредбите, а от това, доколко някой силен – министър, зам.-министър, областен, просто гангстер – решава да наложи волята си. А утре, когато някой още по-силен наложи своята, – пак наопаки...

Налагането на силата вместо правото като регулативен механизъм на обществените отношения винаги води до подобен произвол и в крайна сметка до хаос, в който никой не знае кое е позволено и кое – не. Води обаче и до нещо още по-лошо: до насилие. Това е естествена прогресия: щом силата е единственото правило, тя лесно започва да се изявява като насилие.

Или, както казва блестящият български философ Христо Тодоров:

Върховенството на правото е крепостната стена пред произвола и насилието, които нямат място в политиката.

Ако, демек, нямаш закон, имаш само насилие и произвол. Даже политика нямаш. Направо можеш да разпуснеш държавата.

През последните дни община Царево плътно се доближава до модела „произвол и насилие”. Отново поводът е плажът "Корал", обявен от предишното правителство на ГЕРБ за „екологичен”, но в същото време привличащ облечени в сила апетити за бетониране.

Първо дойде партизанската война на властта през миналата година срещу плажуващите на "Корал". Те са там предимно за да не влизат багерите. Вършат полезна за обществото работа. Срещу тях се изправи местната власт, която им организираше среднощни набези, претърсвания на палатки, милиционерски тормоз и наказателни постановления. Тази година нещата ескалираха. Частна фирма огради достъпа до плажа с ограда, заграждайки като „частна собственост” сиви дюни, които по закон няма как да са частни, защото са публична държавна собственост. Остави пешеходна пролука на общински път. Оня ден самосвал стовари камара пръст точно върху общинския път, за да го прегради окончателно. Междувременно „коралци” бяха получили полицейска заповед, напълно незаконна, дори противозаконна, да се изнасят от плажната ивица.

А после известният музикант Васил Гюров сигнализира за следното във фейсбук:

От полицията в Царево неофициално получихме следното:

1. По лично нареждане на кмета всеки, опънал палатка на "Корал", ще му бъде мигновено писан акт от полицията. Задържан, привикван, набеждаван и каквото може да измислят още.

2. "Може навсякъде другаде да си опънете палатка" (например всеки изказал се РАЗЛИЧЕН полицай казва: "Идете на Варвара"), но на "Корал" -  АКТ. Веднага. "Така е наредил лично кметът".

3. Ако знаете много - "ще ви задържаме за по 24 часа"...

Ако сигналът е верен (нямам причина да не вярвам на Васил, защото никога не ме е подвеждал), то стигаме до извода: така изглеждат произволът и съпътстващото го насилие. Няма как общински кмет да има властта да кара полицията да нарушава законите. Няма как – но само там, където има върховенство на закона. Има как, когато върховенството е на силата.

Царево обяви първа частна диктатура, изоставяйки демонстративно българските закони. Нарушена е териториалната цялост на републиката. Даден е пример на други подобни общини, уважаващи силата пред правото, също да обявят местни диктатури отвъд закона. Въпросът с "Корал" е вече проблем на националната сигурност.

Някой ще направи ли нещо?

Най-вероятно не и причината е очевидна. Ако няма подчинение на закона, а има подчинение единствено на силата, то трябва да се намери някой по-силен от местната власт, за да наложи нещо като държавна воля. Онзи по-силен обаче, както вече видяхме, вече е „изтървал” всички надолу по веригата.

Бойко Борисов беше нееднократно предупреждаван, че в момента, в който изгради държава, основана само на неговата сила, ще се окаже без всякаква сила. Но подобни обяснения, очевидно, могат да бъдат разбрани само тогава, когато техният адресат е чел известно количество книги. Без тях естествената му реакция е:

От очилати слабаци съвети по отношение на силата не ща.

Пося сила. Жъне безсилие. Това безсилие обаче се стоварва върху гражданите като произвол, хаос и насилие.

Само с „Винету” и „парлевуфрансе” не става...