Наредбата, която задължава производителите на млечни продукти, да произвеждат имитациите си с палмово масло и др., в отделни обекти, вече е обнародвана в 51-и брой на Държавен вестник. Тя е допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните на Министерството на земеделието, храните и горите и Министерството на здравеопазването. 

Така производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, вече не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

Те имат срок от 1 месец, за да приведат дейността си в съответствие с наредбата.  

Изискванията се прилагат за продукти, произведени на територията на България.

През януари 2017 г. след предоставена допълнителна информация от страна на България, Европейската комисия изрази положително становище (Съобщение от Комисията – TRIS/(2017) 00125) по проекта на нормативния акт, припомнят от земеделското министерство. Според МЗХГ мерките "имат характер и на действия насочени срещу "двойния стандарт" при храните, тъй като допринасят за ясното разграничаване на имитиращите от млечните продукти, както в процеса на производството, така и при предлагането им в търговската мрежа. 

Засега обаче се бави приемането на промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, пуснати за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации на Министерски съвет. Те предвиждат забрана да се използва думата "млечен" или производните й в наименованието на имитиращите продукти, които съдържат в състава си растителни мазнини. Продуктите с палмово масло ще се предлагат в магазините само предварително опаковани и на отделни щандове или на места, ясно обозначени с надпис "имитиращи".