БСП ще настоява Народното събрание да не излиза в лятна ваканция, докато не се решат проблемите на майките на деца с увреждания, чийто протест продължава. Социалистите искат още Министерският съвет да внесе най-късно през юли проектозакон за социалните услуги и личната помощ - нещо, което според управленските планове на Бойко Борисов "и компания" е трябвало да бъде факт още през 2016 г.

Това заяви лидерката на червената партия Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро.

"Никаква ваканция за парламента - не е човешко депутатите да лежат по плажа, а майките - в палатките на жълтите павета", декларира Нинова. 

Тя припомни, че има и решение на Върховния административен съд, според което обвързването на помощта за хората с увреждания с доходите е незаконосъобразно. Затова трябва пари в тези случаи да се отпускат според нуждите на съответния човек.

Лидерката на БСП разказа какво си е говорила с майките в палатката пред парламента преди дни, когато отишла при тях "като човек, дори не политически". Те разказали, че е важно да се премахнат фирмите посредници между тях и парите от бюджета за децата им, които са с увреждания. Причината - има помощни средства, които се предоставят от въпросните фирми на цена - четири пъти по-висока от тази в магазина. Или на човек, който има нужда от слухов апарат се дава от държавата през тези фирми дюшек да лежащо болен, от какъвто няма нужда.

"Ние ще внесем предложението да се премахнат тези фирми, да видим ГЕРБ дали ще ни подкрепят", закани се Нинова и намекна, че настоящата система позволява изтичане на пари и кражби. И затова тя съществува.

Депутатът Антон Кутев припомни, че част от исканията на майките на деца с увреждания са били предлагани от БСП още преди година, но не са срещнали подкрепа от ГЕРБ, а сега - заради протестите,. - обсъждат същите мерки. "Ако ни бяха подкрепили, сега нямаше да им се налага да свалят и връщат министри", заяви Кутев.

Бойко Борисов да дойде в парламента заради миграцията

Тази седмица, освен че ще внесат вот на недоверие за провал в сектор "Сигурност", социалистите ще поискат и премиерът Бойко Борисов да се яви в Народното събрание и да го информира какава е позицията на правителството по предложенията за справяне с миграцията в ЕС, каза още Нинова.

"Миграцията е най-голямото предизвикателство, Европа се раздира от противоречия. Искаме Борисов да дойде и да обясни с каква позиция ще отиде на срещата на върха на ЕС на 28 юли", настоя социалистката.  

Тя припомни, че и в анализи от САЩ миграцията е посочена като най-голям проблем пред Европа, по-голям от предстоящия "Брекзит". Нинова поиска да разбере и какво е мнението на родната власт за предложенията от Германия (от партньорите на Ангела Меркел - б.р.), които искат мигранти да се връщат в държавата, през която за първи път са стигнали на територията на ЕС.

Според официалните данни до момента през България като първа точка на регистрация са преминали 44 282 души. И ако идеите, идващи от Германия и срещащи подкрепа в други страни се приемат - то тези хора ще бъдат върнати у нас. Досега това се е случило с близо 3250 мигранти, върнели се у нас по настояване на Германия, Франция и Австрия - цитира данни лидерката на социалистите. 

Социалистите смятат, че позицията трябва да е за връщане на мигрантите на територията на собствените им страни, а не в държавите, в които са стигнали в ЕС първо. Не става ясно как се връщат хора в места, където например продължават да текат военни действия. По думите на Нинова това не значело, че БСП заема антиевропейски позиции. Тя попита и Борисов как така твърди хем, че иска затваряне на границите на ЕС, хем, че тези хора трябва да преминават само през ГКПП-ата. И настоя да разбере откъде минават тези хора сега. 

Бурята "Фандъкова" пак връхлетя София

Лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов пък обяви, че социалистите ще поискат извънредна сесия са Столичния общински съвет, на която кметицата Йорданка Фандъкова да отговаря кой носи отговорност за това, че заради едночасов интензивен дъжд София се превърна във Венеция.

"Тази буря изми всички постижения на управлението на ГЕРБ досега за 11 години. Европейска столица няма как да продължи да се управлява с PR и формални планове за реакция при бедствия. Кметицата да обяви какво се прави и как се готвим за превенция на такива случаи. И ако Фандъкова не докаже, че може да управлява града реално - да ни освободи от себе си и бурите и да отстъпи на кмет, който знае какво прави", заяви Паргов, докато показваше снимки от наводненията вчера, в това число и водата, която се излива по релсите на метрото, а това може да е опасно, защото тече ток. 

Паргов извади и статистика от работата на Столичния инспекторат, който трябва да следи за състоянието на шахтите в града, които поемат водата при валежи. За миналата година от над 35 000 дъждовни шахти, проверени са около 2000, 517 били с предписания за почистване. При ревизионните шахти процентите на налични и проверени такива е същото, стана ясно от изложението на Паргов. 

По думите на софийския лидер на БСП отговорност носят и концесионерите по чистотата и за водоснабдяването, които отговарят за състоянието на шахтите - става дума за "Титан" и "Софийска вода"