Делото срещу Петър Москов, бившия му заместник в Министерство на здравеопазването Адам Персенски и 3-ма служители от държавната фирма "Бул био" тръгва по същество. Макар и през септември.

Това определи днес Специализираният съд, въпреки вчерашните пледоарии на трима от адвокатите то да бъде прекратно.

Съдът прецени, че обвинителният акт не страда от пороци, а исканията на Менко Менков - адвокат на Москов, и защитниците на Адам Персенски и Росен Алексиев - че подзащитните им изобщо не могат да разберат в какво ги обвиняват, са неоснователни.

Не са допуснати отстраними нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване на правата им да разберат в какви престъпления са обвинени и да организират адекватно защитата си - постанови съдия Мариета Неделчева, след като от вчера следобед насрочи за мислене цяло денонощие.

Тя намери възраженията на Менков за неоснователни - че е невъзможно длъжностно лице едноверемнно да осъществява състава на престъпление по служба и на престъпно бездействие.

Видно от обвинителиня акт е повдигнато обвинение, че е нарушил и не е изпълнил служебните си задържения. Съдът намира така посочената правна конструкция за възможна, тъй като двете деяния не се изключват взаимно, постанова съдията.

Посочено е от прокурора кои точно служебни задължения подсъдимият Москов е нарушил с поведението си и кои точно служебни задължения не е изпълнил.

Обвинителният акт е пълен и фактически издържан, каза още тя.

Така процесът ще продължи по т. нар съкратена процедура на 12 септември. Адвокатите на петимата подсъдими ще се уговорят кой за кои свидетели не държи да бъдат разпитвани наново в рамките на съдебното следствие.

Любопитно е, че именно по това дело бе викан целият кабинет "Борисов-2" в Столичното следствие, за да дава показания за сделката за размяна на ваксини с Турция. Ако относно тях не се постигне споразумение - всички адвокати да се съглясат да се откажат от повторен разпит, премиерът Борисов и министрите му трябва да бъдат викани да повторят същото в съда. Менков още вчера заяви, чеще се радва да види премиера отново в съда.

След делото Петър Москов отбележи, че ще се радва делото да влезе в същинската си фаза, за да стане възможно най-бързо ясна истината. В томовет има и експертиза, че от производителя във Франция са дошли същите ваксини - дарени ни от турската държава, каквито България винаги си е купувала, само че по-скъпо.

"Ще направя всичко затова хората да се успокоят от всички тия вещерства (за "вредните" ваксини, б.р.). Защото им разбутахме кочината", каза Москов

Той каза, че предстоят насрещни искове срещу тези, които са побъркали хората.

"Българските граждани получиха същите ваксини, които са получавали от Франция винаги, имунизационният календар беше спасен,  и на всичкото отгоре държвата е на полза."

Менков също отбеляза, че хората трябва да знаят, че Москов никога не е обвиняван, че с ваксините не е навредил на граждани, а че не е внесъл ДДС на въпросното дарение. От всичките 100 000 ваксини, внесени от Република Турция отбележете, че има 11 оплаквания "сърбене на ръката", каза Менков.