Авиокомпанията за нискотарифни полети Wizz Air започва нова инициатива в България - Wizz Air Pilot Academy.

От компанията обявиха, че тя ще даде възможност на младите, които имат минимален или дори никакъв летателен опит, да получат лиценз за търговски пилоти и шанс да работят при тях. 

За целта две партньорски училища за пилоти - Tréner Kft в Нирегихаза, Унгария и Egnatia Aviation в Кавала, Гърция - ще осигурят обучение по стандартите им. Става дума за общо 750 часа наземни курсове, 60 часа - полети в симулатор и 145 часа полети, с продължителност между 17 и 21 месеца. Двата курса ще стартират през септември и ноември тази година.

В добавка от Wizz Air ще подкрепят кадети, отговарящи на определени условия, като ще им отпуснат срочен заем за значителна част от таксите за обучение. Те ще трябва да го връщат като стартират кариерата си.

"България е една от най-важните държави в мрежата на Wizz, където понастоящем имаме 2 бази и приблизително 350 служители", заяви Дидерик Пен, изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на Wizz Air.

По неговите думи, програмата Wizz Air Pilot Academy е „перфектна възможност за младите българи да постигнат мечтата си да станат пилоти”.