Културата на плащането на бакшиш е дълбоко вкоренена в САЩ. Тя обаче е поставена на изпитание от организираното допитване във Вашингтон за минималното почасово заплащане за хората, които печелят от бакшиши.

Законът за внесените поправки за минималното заплащане или "Инициатива 77" - както е известна мярката, която подлежи на гласуване, раздели служителите на ресторантите и собствениците, като предизвика разгорещени дебати в американската столица.

"Спасете бакшишите ни." Това може да се прочете на плакати, поставени от противници на мярката по витрини и тоалетни на барове и ресторанти из града.

Подкрепящите задължителната минимална надница дават отпор, като раздават брошури с посланието "Едно справедливо заплащане".

Работодателите на служителите, които получават бакшиши, сега не са задължени да плащат стандартната минимална заплата, като някои сервитьори и сервитьорки получават 3,33 долара на час.

Много от служителите, на които се дават бакшиши, са против закона за минималното заплащане, тъй като в момента те печелят повече от бакшиши и според тях намаляването на бакшишите може сериозно да подкопае доходите им.

Работодателите в момента са задължени от закона да покриват разликата между доходите на служителите и пълната минимална надница, която е 12,5 долара на час, ако бакшишите не са достатъчни за това.

Според Кристофър Маджано, собственик на малък бизнес във Вашингтон, който подкрепя "Инициатива 77", твърди, че е трудно тя да бъде прилагана на фона на високото равнище на неспазването ѝ. 

Не искаме минимална заплата

Според предложения закон ресторантите ще трябва да плащат на сервитьорите си минимална надница от най-малко 15 долара на час до 2025 година.

Противниците на мярката изтъкват, че тя ще доведе до поскъпване на ястията в менютата и намаляване на бакшишите, което ще навреди както на собствениците на ресторантите, така и на сервитьорите, които инициативата трябва да защити.

Авторите на инициативата "Едно справедливо заплащане" заявяват, че се борят срещу ограбването на възнагражденията, срещу дискриминационния ефект на бакшишите спрямо служителите, които не работят с клиенти като миячите на чинии, много от които са имигранти, както и срещу посегателствата, свързани с бакшишите.

Да зависиш от бакшишите означава да се примиряваш с неприемливи жестове и коментари, за да не изпуснеш бакшиша от маса с голяма сметка, казва Маджано, който е част от организацията с идеална цел Restaurant Opportunities Centers United, която подкрепя "Инициатива 77".

Прехвърляне на разхода върху клиента

Инвеститорът в ресторантьорския сектор Малачи Броуднекс се противопоставя на мярката, като казва, че тя ще доведе до по-високи цени и по-малко клиенти.

"Ще се наложи да прехвърлим разхода върху клиентите чрез по-високи цени или допълнително плащане на услугата", казва Броуднекс.

Налатия Рибера, 24-годишна барманка в модерен бар и кафене на 14-а улица, казва, че малките бакшиши вероятно ще доведат до по-лоша услуга.

"Мисля, че услугите в САЩ са наистина добри отчасти благодарение на това, че хората разчитат на бакшишите почти 100-процентово", казва Рибера. - "Докато услугите в чужбина обикновено не са толкова добри."

Броуднекс е съгласен, като сравнява сервитьорите с продавачите на коли, които работят на комисиона.

"Продаваме два продукта - имам предвид, че има причина, поради която хората да казват, че барманите са евтини психолози", посочва той пред АФП, сочейки към своя барман, който гледа Световното първенство по футбол с клиенти. - "Не мисля, че клиентите идват само за яденето", допълва той.

Вон Чан е 36-годишен барман, израснал в Калифорния, един от седемте щата, които одобриха предложения, подобни на "Едно справедливо заплащане".
Много е вариращо, каза Чан по въпроса за бакшишите.

"Ще има седмици, когато няма да можеш да достигнеш това, което си очаквал", допълва той.

Всичко може да се случи и изведнъж разчиташ на последната си смяна, преди да платиш наема или сметките, но се оказва, че няма да можеш, казва той.

БТА