Първите изтребители от новото пето поколение F-35 ще бъдат предадени на Турция на тържествена церемония утре в САЩ, предаде Си Ен Ен. Сделката ще се осъществи независимо от съпротивата на Конгреса. Самолетите са най-модерните в света, а Анкара има намерение да закупи около 100 изтребителя.

Информацията е официално потвърдена от представителя на Пентагона Майк Андрюс.

"Локхийд Мартин ще предаде в четвъртък в базата Форт Уорт два самолета F-35 на Турция. После те ще излетят за базата Люк в Аризона. Там вече са пристигнали турски пилоти, които ще бъдат обучени да управляват изтребителите", обясни военният.

Сделката ще бъде осъществена независимо от опитите на американски депутати да блокират купуването от Анкара на изтребителите. Те са против заради сключеното между Турция и Русия споразумение за придобиването на руските противоракетни системи С-400. Изтъква се и отрицателното отношение на турците към американците и задържането на проповедника Андрю Брансън. Конгресмените настояват и за търговски санкции срещу Турция, ако бъдат доставени комплексите С-400.

Парламентаристите призовават и военния министър Матис да извади Турция от общата програма за производство на изтребителите F-35. Сега в Турция се произвеждат някои части за самолетите.