Американският президент Доналд Тръмп увери конгресмените републиканци, че подкрепя всеки от двата им законопроекта за имиграцията, предаде Ройтерс.

Той се консултира с членовете на Камарата на представителите от Републиканската партия. И изтъкна, че нещо по въпроса за имиграцията трябва да бъде направено "веднага".

"Разделянето на семейства определено не е нещо очарователно и изглежда зле", заяви Тръмп.

Републиканците се опитват да приемат законодателство за имиграцията на фона на засилващото се недоволство от разделянето на деца от техните родители - незаконни имигранти на американско-мексиканската граница.

Двете инициативи се различават.

• Едната е по-умерена. Тя ще забранява разделянето в определени случаи на семейства, опитали за първи път да минат незаконно границата, твърди помощник на републиканците в Камарата. Само преди няколко дни се смяташе, че този законопроект няма да мине. През последните дни обаче той получава все по-силна подкрепа в Камарата на представителите, отбелязва Ройтерс.

• Вторият законопроект обаче е доста по-консервативен. Негов автор е конгресменът Боб Гудлат. Той предвижда "мечтателите", вкарани в САЩ нелегално като деца, никога да не получат американско гражданство.

Очаква се Камарата на представителите да гласува двата законопроекта през идните дни. Демократите са категорично против тях.

Над 2300 деца са били разделени от родителите си на границата между 5 май и 9 юни според политиката на "нулева толерантност", обявена от администрацията на Тръмп. Според юридически експерти и активисти за събирането им няма ясна система.