"Роман – туристическият полицай". Под това заглавие сп. “Шпигел” публикува репортаж на кореспондентката си в Москва Кристина Хебел в рубриката “Лицата на Русия”. Макар и трудно, тя успява да получи съгласие от руското вътрешно министерство да се срещне с туристически полицай. На уговорената среща на Червения площад пристига капитан Роман Степанов (36 г.). Очаквано не е сам. Придружават го колегата му Феликс Токаренко и Светлана – служителка в МВР. Тя строго следи разговора и не допуска “издаване на служебни тайни”. Всичко си имало граници.

Не било обаче секрет да се разкаже накратко историята на руската турстическа полиция. Сформирана е в Москва през 2014 г. след посещение на руския вътрешен министър Владимир Колоколцев в Израел. Там той се запознал с работата на местната туристическа полиция. От тогава по двама униформени патрулират на важни туристически обекти в руската столица – на Червения площад, ул. “Тверская” и другаде. При сегашното Световно първенство по футбол има много командировани в градовете, където се провеждат футболните срещи.

Изглеждат като обикновени полицаи, но върху униформите им е изписано на руски и английски “Туристическая полиция Tourist Police”. Изискването е да са комуникативни, да знаят английски и да са любезни. Длъжни са да отговарят на въпроси на граждани. В деня на срещата на кореспондентката на "Шпигел", жена пита защо е блокиран Червеният площад. Роман Степанов обяснява, че е имало мероприятие, сега се изнасяли техниката и загражденията. "Утре всичко ще е ок", казва Роман на разочарованата руска туристка, пристигнала на известния площад с детето си, за да се снимат пред забележителностите.

Роман споделя, че до 2010 г. е служил в армията, след това е постъпил в туристическата полиция:

"В армията защитавах отечеството, тук мога да помагам на хората." 

Освен английски, говори и безупречен немски.

Самият той не играел футбол, предпочитал бокса. Световното било нещо добро за страната му. Не само за инфраструктурата и 12-те новопостроени стадиона, но и за развитието на спорта.

"Турнирът показва на младежта ни, че спортът е важен за духа и здравето", казва Роман. А и настроението било великолепно – всички са радостни, феновете празнуват и това е добре.

"Световното не е само спорт, а празник и то за всички и без всякакви граници. Това укрепва дружбата между народите", споделя униформеният.

В това време възрастна жена го пита къде се събират феновете на аржентинския отбор и той вежливо я упътва.

Попитан от журналистката Кристина Хебел какво е снаряжението му, той отговаря, че носи камера, която записва всичко по време на дежурството му. Разполага също с радиопредавател и полицейска палка. Повече не може да каже.

След това се съгласява на кратко интервю под строгия поглед на служителката от МВР Светлана.

Роман, какво трябва да наблюдавате по време на дежурство?

- Нямам право да го кажа. Редовно рапортуваме – по предавател, но и лично.

Как си сътрудничите с другите сили по сигурността, с полицията и сега на Световното с Националната гвардия?

- Нямам право да го кажа.

Как реагирате, когато фенове пият алкохол на обществени места, което е забранено?

- Мога да ви кажа, че според руските правила това е недопустимо.

Ако фенове са доста пияни, примерно след победа на техния тим, какво става?

- Когато казвам нещо на хората, те го разбират. Правят това, което казвам.

Проявявате ли разбиране към страховете на Запада? Заради напрегнатото положение мнозина се страхуват да идват в Русия.

- Не, ние сме любезни хора. Тук никой не бива да изпитва страх. Не разбирам защо хората се страхуват. Ние правим всичко възможно, за да подобрим имиджа на нашата полиция и на страната ни.

През май по призива на опозиционния лидер Алексей Навални хиляди протестираха в центъра на Москва срещу президента Владимир Путин. Полицията арестува стотици. Имиджът на силите за сигурност зависи и от подобни действия срещу демонстранти. Роман, как гледате на това?

Дълго мисли и изрича: “Не мога да отговоря на този въпрос.”

Сега Роман и Феликс трябва да поемат задълженията си, казва Светлана. Срещата приключи.

“На раздяла Роман казва “Всичко хубаво!” След няколко метра се появява негов началник. Роман му предава записа, докладва. Колко ми се искаше да узная какво му каза”, завършва репортажа си Кристина Хебел.