БСП внесе днес 80 подписа в подкрепа на втори вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов. Този път мотивът за оставка на кабинета е провал в политиката на сектор "Сигурност".

Говорителката на столетницата Елена Йончева поясни, че основният мотив е от чл. 105, ал. 2 на Конституцията, според който Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и сигурност.

"Това правителство не се справя със своето основно задължение. Правителството на Борисов е вредно за всеки български гражданин и за България. Мотивите са: пълен провал на работата на Министерски съвет за работата на МВР, пълен провал в осигуряване на националната сигурност, както и провал при осигуряване на необходимите условия за работа на българския военнослужещ", отбеляза тя.

Не е ясно какво общо има работата на военнослужещите с вътрешната сигурност и МВР.

"Доверието на българските гражданите в МВР е спаднало драстично, те не съобщават вече за престъпления. Увеличава се битовата престъпност, неразкритите убийства. Друг пример са телефонните престъпления - няма правителство в Европа, което да не може да се справи с този проблем, в България разкриваемостта е 85%."

На въпрос чия подкрепа очаква, Йончева заяви "имаме подкрепата на всички вас, сигурна съм", а останалите депутати щели да имат възможност да подкрепят вота в зала. Левицата не преговаря предварително с другите номинално опозиционни партии - ДПС и "Воля". При миналия вот на недоверие ДПС се отказа да внася подписи, но все пак подкрепи вота в зала.