Задържаният преди седмица в Кьолн 29-годишен тунизиец Сиеф Аллах Хамами е готвел атентат в Германия, който да разтърси цялата страна.

Това съобщи днес шефът на Федералната криминална служба Холгер Мюнх, цитиран от местни и световни новинарски агенции.
Престъпникът е складирал огромно количество зърна от рицин, от които е започнал да произвежда опасната отрова. Тунизиецът е разполагал с достатъчно количество, за да произведе до 1000 дози рицин.

„Става дума за съвсем конкретна подготовка за престъпен акт с така наречената биобомба. Това в Германия е първият подобен случай“, уточнява Мюнх.

Сиеф Аллах Хамами е арестуван преди седмица.

Според германските сили по сигурността последствията от подобен атентат биха били ужасяващи.

Германският в. „Билд“ цитира източник от следствието:

„Открихме почти готова бомба в куфар. Явно намеренията на задържания са били да постави в нея метални топчета и отровния прах и да я взриви.“

В момента се разследва дали Хамами е имал съзаклятници, които са все още активни и планират атентати.

От миналата сряда Сиеф Аллах Хамами се намира в следствен арест по обвинение в нарушаване на закона за контрол на бойни оръжия. Следствието е разширено и сега тунизиецът ще отговаря и за подготовка на тежко престъпление, застрашаващо устоите на държавата.

В момента Федералната криминална служба наблюдава 770 лица, смятани за крайно опасни и радикализирани, оповести шефът ѝ Мюнх и допълни:

„Междувременно не изключваме напълно подготовка на мащабен атентат по подобие на тези в Париж и Брюксел, но все пак вероятността не е голяма, тъй като така наречената „Ислямска държава“ е с отслабени позиции.“

Рицинът е едно от най-отровните вещества в природата.

По повод съобщението за задържането на Сиеф Аллах Хамами световните агенции припомнят атентата с рицин срещу българския журналист, писател и драматург Георги Марков. На 7 септември 1978 г. той бе нападнат на автобусна спирка в Лондон от мъж с чадър. Смята се, че от него е изстреляна сачма с рицин в тялото на на жертвата. Георги Марков издъхна на 11 септември в болница в Лондон.