Руското Министерство на финансите може да преразгледа минималните цени на дребно на водката, коняка и шампанското, съобщава руското издание "Известия", като се позовава на Росалкохолрегулиране (РАР).

Регулаторът подготвя предварителен разчет на минималните цени по единна формула за всички спиртни напитки. Най-напред ще бъдат изготвени минималните цени на дребно за вината.

Според експерти цените ще бъдат преразгледани нагоре.

През февруари тази година заместник министър-председателят Александър Хлопонин каза, че правителството не планира да повиши минималната цена на дребно за водката през тази година.

Според Националния съюз за защита на потребителите обемът на продажбите на дребно на водка през 2017 г. е намалял с 16.6% в сравнение с миналата година и възлиза на 67.5 милиона декалитра (1 декалитър=10 литра).

Предишното увеличение на минималната цена на дребно за водка беше през април 2017 г. Тогава правителството реши да увеличи цената от 190 на сегашните 205 рубли (2.77 евро) за бутилка от 0.5 литра. Минималната цена за 0.5 литра коняк сега е 371 рубли (5.02 евро).