Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излязоха на протест пред централната сграда на БАН. Десетки служители на института се събраха с настояване ръководните органи на БАН да предоставят на НИМХ недостигащите 1 145 000 лв. за осигуряване на дейността му като Национална хидрометеорологична служба.

Поискаха от Народното събрание спешни изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН.

От НИМХ предупредиха и, че ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, институтът ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба поради изчерпване на предоставените средства за тях. Това означава, че дори и за прогнозата за времето, която сме свикнали да гледаме по телевизиите, вече няма да се ползва информация от националния институт.

"Не желаем повече да бъдем използвани като "рекетьор" срещу българското правителство", посочват синоптиците на сайта си, който днес бе оцветен в черно, а с големи червени букви бе изписано "Протест".

Протестиращите бяха издигнали лозунгите „Решението на Общото събрание на БАН убива НИМХ”, „Спрете да ни използвате като рекетьори на държавата", „Държавата дава - БАН не дава”, „Тамън се научи да не яде и взе, че умря”, „Търсим отговорност за съсипването на българската хидрометеорологична служба”, „БАН - майка за едни, мащеха за други”, „Гордеят се с нас, вземат за тях”, както и... Winter is coming.

Протестът все пак доведе до някакво компромисно засега решение. Директорът на института инж. Тихомир Брънзов, председателят на БАН акд. Юлиан Радавлски и министърът на образованието Красимир Вълчев проведоха среща, след която стана ясно, че на първо време НИМХ ще получи 160 000 лева за дейнсотта си, 43 000 лева от които вече са преведени. "Ще търсим решение на стъпки", посочи Равалски. "Очевидно до края на годината ще плучаваме месец за месец необходимите средства", заяви и директорът на института.