Премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн роди момиче в болница в Окланд в четвъртък, съобщава АФП.

Това е първото дете на 37-годишната министър-председателка и на нейния партньор 40-годишния Кларк Гейфорд. Бебето тежи 3,3 кг.

Новозеландката е едва втората действаща премиерка в света, която ражда, докато е в управлението. Преди нея Беназир Бхуто роди през 1990 г, докато беше министър-председател на Пакистан.

В инстаграм Ардерн съобщи, че бебето е здраво и се чувства добре. 

"Всички сме добре благодарение на чудесния екип на болницата в Окланд", написа тя.

"Сигурна съм, че изпитваме всички емоции на родители, но сме и много благодарни за всички пожелания и доброто отношение на толкова много хора. Благодаря ви", добави премиерката.

Джасинда Ардърн обяви официално, че е бременна и очаква първото си дете през януари.

Премиерката на Нова Зеландия обяви през януари, че очаква бебе.

Ардърн, която се закле като министър-председател на страната през октомври м. г. от Лейбъристката партия, публикува във фейсбук новината, че тя и партньорът ѝ Кларк Гейфорд ще стават родители.

"Аз и Кларк сме много развълнувани, че през юни нашият екип ще се увеличи от двама на трима и ще се присъединим към родителите", написа 37-годишната премиерка.

"Аз ще бъда премиер и майка, Кларк ще е татко, който ще остане вкъщи", уточни тя.

Ардърн, която е най-младият министър-председател в историята на страната си, тогава разказа, че ще вземе шест седмици майчинство и в това време ще я замества вицепремиерът Уинстън Питърс. В изявление премиерката обеща, че смята да бъде на разположение изцяло, докато е в майчинство. След което ще се върне на работа и ще поеме задълженията си като министър-председател.

Ардърн обясни, че бременността ѝ е била потвърдена на 13 октомври, т. е. детето ѝ е било заченато в разгара на една от най-ожесточените предизборни кампании, които е имало в Нова Зеландия. Тя разбрала новината шест дни преди да бъде утвърдена като премиер.

Гейфорд, който е водещ в риболовно тв шоу, остава вкъщи, за да гледа бебето. Ще придружава Ардърн колкото е възможно по-често с бебето, когато тя се върне обратно на работа.

"Ще успеем това да сработи и Нова Зеландия ще ни помогне да отгледаме нашето първо дете", каза тогава още премиерката.

Тя съобщила на партньора си Гейфорд, че ще стават родители, във фейсбук месинджър. Новината била голяма изненада и за двамата, защото преди това им било казано, че ще трябва да ползват медицинска помощ, за да имат дете.

Според Ардърн членовете на кабинета няма да има нужда много да се адаптират към новата ситуация, освен че в някои от правителствените коли ще трябва да се сложи бебешка седалка.

Шест часа след като беше избрана за лидер на лейбъристите в началото на август м.г., Ардерн веднага беше атакувана с въпроси дали възнамерява да има деца, напомня "Гардиън".

Тогава тя остро реагира и повтори многократно, че е неприемливо за който е да е работодател да пита жената дали смята, или не смята да има деца.

"Напълно неприемливо е през 2017 г. да казвате, че жените трябва да отговарят на въпроса за децата на работното си място. Неприемливо е, неприемливо е", каза тогава тя, като директно се обърна и посочи тв водещия Марк Ричардсън, който ѝ беше задал този въпрос. Тази сцена стана много популярна в социалните мрежи.

Ардърн добави:

"Решение на жените е кога ще решат да имат деца и това не трябва да предопределя дали ще получат дадена работа."

По време на продължилата два месеца кампанията и след като стана премиер на Нова Зеландия, Ардърн често беше питана дали смята да има деца и как ще се справи да ги отглежда, докато е начело на държавата.

Тези въпроси предизвикаха дебати и дори обвинения в сексизъм.