Германия е големият печеливш от милиардите евро помощ за подкрепа на Гърция, като от 2010 г. насам е спечелила около 2,9 милиарда евро от лихви по гръцките държавни облигации, съобщава агенция АНА-МПА, като се позовава на отговор на германското федерално правителство на въпрос на Зелените в Германия. Отговорът е на разположение на германската агенция ДПА, се казва в съобщението.

Според отговора на германското правителство печалбите са се формирали главно от изкупуване на облигации на гръцката държава в рамките на Програмата за изкупуване на активи (SMP) на Европейската централна банка, които са влезли в германската Бундесбанк и се прехвърлят към федералния бюджет от 2010 г. До 2017 г. общо в Бундесбанк са постъпили печалби от 3,4 милиарда евро от покупки в рамките на SMP.

През 2013 и 2014 г. печалбите са преведени на Европейския механизъм за стабилност (EMS) и на Гърция, така че от тях остава печалба от 2,5 милиарда. Към нея се прибавят 400 милиона евро от заемите, отпуснати от държавната банка Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW).

В тази връзка експертът по въпросите на бюджета на Зелените Свен-Кристиан Киндлер е поискал облекчаване на гръцкия дълг.

"Не може правителството да оздравява германския бюджет с печалби от гръцки лихви", е заявил той.