Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще подаде предсрочно оставка, ако подготвеният от нея законопроект за личната помощ бързо бъде приет от Народното събрание.

Тя предлага "успокоителен бартер" на всички, които по думите ѝ, са разтревожени от високия ѝ обществен рейтинг, да приемат освен това и законопроектите, зад които уж застават – закона за хората с увреждания и социалните услуги, личния фалит и свръхправомощията на банките, като в замяна ще освободи поста на национален обществен посредник предсрочно.

Повод за заявеното намерение на Манолова е фактът, че Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли законопроекта за личната помощ. Той не получи подкрепа от национално представените организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината е, че според тях законът не защитава интересите на всички хора с увреждания.

"Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги е изкарал на улицата, на палатки в страната и пред парламента, няма да бъде решен. Освен това беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания ще бъде запазено“, каза в студиото на "Денят започва" по БНТ Мая Манолова.

Тя подчерта, че в "политиките уж за защита на хората с увреждания" се наливат 169 млн. лева за чужда помощ и за асистентски услуги на 11 158 души.

"Това, което ние предлагахме и в което вече е основното разминаване с финансовото министерство, но което е по сметки на социалното министерство, е, че само с още 100 млн. лева асистентски услуги ще получават 77 000 души - 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите“, каза още Манолова.

Омбудсманът бе категорична, че "ситуацията, която се подкрепя от Националния съвет на хората с увреждания, дискриминационна“.

"Няма да позволя да се правят опити за внушения, че този наистина разтърсващ всеки човек протест на майки с деца с увреждания може да бъде употребен за нечии цели", завърши омбудсманът.

Законопроектът за личната помощ, подготвен от Манолова и представители на родителите на деца с увреждания, бе отхвърлен от Националния съвет за интеграция. Основната цел на проекта бе децата с увреждания да получат индивидуална социална оценка, която да определи персонално нуждата на всяко от тях от лична помощ - 8, четири или два часа дневно.

Днес от организации на хора с увреждания, които са национално представени, обявиха позицията си: личната помощ да бъде част от Закона за социалните услуги и Закона за хората с увреждания. Представи я зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към МС Адриана Стоименова.

Стоименова припомни, че това предложение е входирано отдавна от представителните организации, които отхвърлят възможността личната помощ да бъде само за една група от общността на хората с увреждания. Не можем да подкрепим такъв законопроект, който е само за 77 000 лица с увреждания, а не за всички хора с увреждания, които имат нужда от подкрепа, каза тя.

Адриана Стоименова заяви още, че има писмени сигнали за външни финансирания на организации, които са получили пари за социални проекти, но средствата са били използвани за финансиране на протести. Тя допълни, че след като се проверят тези сигнали ще бъде изнесена повече информация.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев коментира, че настоящото правителство е първото, което е набрало кураж да започне "кардинални и дълбоки реформи в областта на проблемите на хората с увреждания". Той изрази подкрепата на организациите за зам.-министъра на социалната политика Росица Димитрова, която подаде оставка, приета от премиера Бойко Борисов.

Те дори изпратили писмо в подкрепа на Димитрова до премиера Борисов и вицепремиера Валери Симеонов с молба да бъде възстановена на работа. По думите на Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, партията няма да си позволи да загуби такъв експерт като Димитрова и тя вероятно ще стане съветник.

Веска Събева коментира, че хората с увреждания в България са около 648 000, като по думите й това не е пълната цифра. Не трябва да се борим едни срещу други, а да променяме заедно системата, призова Събева.