През последните дни сме свидетели на засилване на заканите на „Ислямска държава“, адресирани директно към Путин. В мрежата се разпространява плакат, в който въоръжен с автомат Калашников джихадист е изобразен на фона на взрив в центъра на футболен стадион. На плаката също така фигурира самият Путин под надпис:

„Русия 2018 г. - Путин, ти си неверник и ще платиш цената за убийството на мюсюлмани“.

За "Даеш" Путин е враг №1 след като се намеси в сирийската война, като по такъв начин промени съотношението на силите в полза на режима на Асад, а руските самолети нанесоха огромни щети на терористите. От друга страна обаче е наивно да се смята, че с края на „халифата“ в Сирия и Ирак „Ислямска държава“ ще изчезне безследно и че ще пропусне златния си шанс да се прояви по време на Мондиала в Русия. Тя би го направила дори само за да напомни на света, че все още съществува и е в състояние да избира мястото и времето за своите терористични атаки срещу враговете си.

Заканите

Последните „семейни атентати“ в Индонезия нагледно показаха, че "Даеш" има потенциал да организира и да извърши изненадващо своите терористични акции. А каква по-добра трибуна за привличане вниманието на медиите от Световното по футбол, което се играе в 11 руски града и което е събитие №1 за целия свят през следващите няколко седмици. Евентуален успех на "Даеш" ще бъде отчетен като провал на руските власти в гарантиране сигурността на Мондиала и то въпреки широкомащабните мерки, предприети за охраната на мачовете. Допълнителен бонус за терористите би бил убийството на представители на други нации, дошли в Русия за да гледат мачовете. Както твърдят анализаторите от британския мозъчен тръст IHS, участието в Мондиала на два тима от Близкия Изток – на Саудитска Арабия и на Иран, също ги превръща в потенциална цел на "Даеш". Поредни акции на терористите в Русия би върнало отново тази организация под прожекторите на световните медии след като интересът към нея секна след голямото поражение в Сирия и Ирак.

Цитираният по-горе плакат не е единственото предупреждение на "Даеш" срещу Русия. В поредица публикации на агенция Ал-Уафа, която се приема за пропагандната централа на терористите, се съдържат и други откровени заплахи срещу Москва. Миналия октомври пропагандистите на терористите дори злоупотребиха със снимката на аржентинската звезда на „Барселона“ Лионел Меси. На техен плакат с помощта на фотошоп Меси е изобразен плачещ с кървави сълзи зад решетките на затвор. Надписът на плаката е показателен:

„Справедливият терор... вие убивате държава, която няма поражение в историята си“.

Друг плакат съдържа на арабски и руски език заканата „Очаквайте ни!“. На него е изобразен въоръжен мъж на футболен стадион в Москва. Според британския спортен вестник „Дейли Стар“, джихадистите са се заканили също така да използват дронове, въоръжени с ракети и бомби, срещу футболни стадиони по време на Мондиала. Подобна информация се потвърждава и от редица постове и пропагандни материали на терористи в социалната мрежа „Телеграм“. Във видеоклип са показани джихадисти, завърнали се в Русия от войната в Сирия и Ирак, които сглобяват безпилотник, предназначен за атакуване на стадиони. В него се припомня, че и в миналото са били извършени анонимни атаки срещу руските бази в Сирия от такива безпилотници, довели до материални и човешки жертви.

Отговорът на Русия

Москва не крие загрижеността си от тези закани от страна на "Даеш". Руските власти са нащрек за подобни провокации в различните краища на Федерацията. Превантивните акции, проведени досега, успяха да осуетят поредица от терористични нападения и атентати. Последният от тях се случи в Нижни Новгород през май т.г., където органите за сигурност влязоха в престрелка с джихадист. Инцидентът причини раняването на трима полицаи и убийството на самия атентатор. Показателно е, че Нижни Новгород е един от единадесетте руски града, които са домакини на Мондиала. Фактът, че "Даеш" припозна застреляния като свой член, още повече засилва притесненията на руснаците. Известно е, че „Ислямска държава“ е мобилизирала т.нар. „спящи клетки“ в редица страни, които са инструктирани да предприемат съответни действия.

В друг инцидент Москва съобщи, че е ликвидирала подобна клетка в Калининград, арестувайки 8 нейни членове. При обиска в този град е бил открит компютър със записани видеоклипове на "Даеш", както и шифри за комуникиране с вербовчиците от централата през мрежата на „Телеграм“. Според вестник „Комсомолская правда“, който се позовава на източник от руската ФСБ, руските власти в сътрудничество с колегите си от централноазиатски държави са успели да осуетят голям терористичен заговор по време на Мондиала. Арестуваните 10 членове на екстремистка организация са признали, че възнамерявали да извършат атентати в Москва и Санкт Петербург. Въпросният заговор е предвиждал извършването на четири взрива с използване на ръчни гранати с голям обхват на пораженията. При обиска на жилищата на задържаните са били открити различни образци на огнево оръжие и бомби. Според вестника, терористите са граждани на неназовани държави от Средна Азия. По признанията на арестуваните, операцията е ръководена от „Ислямска държава“ с база в Сирия и е организирана от привърженици на "Даеш" в самата Русия и в други държави. Досега официалните източници в Русия са съобщили за ареста на общо 200 екстремисти, на които са повдигнати обвинения в участие в планирането на терористични акции. Същевременно тяхната идентичност не бе разкрита, а и те все още не са привлечени в рамките на съдебни процеси.

В края на май в столицата на Казахстан се проведе среща на ръководители на съответните служби за национална сигурност на държавите-членки на Договора за колективна сигурност. На нея бяха представени Армения, Казахстан, Таджикистан и Киргизия. Срещата прие 11 документа, свързани със сътрудничеството на тези държави за противодействие срещу тероризма. От своя страна шефът на руската ФСБ Александър Бортников заяви, че "Даеш" следва различна стратегия след поражението си в Сирия и Ирак. Нейната същност е в избягването на преките въоръжени сблъсъци и преориентирането към индивидуални или групови атаки на рекрутирани чрез социалните мрежи привърженици на тази организация. Правилото тук е да се рекрутират ислямисти, които не се познават помежду си, и чиито действия са насочвани от единен център, намиращ се извън дадената държава.

Според други сведения от разузнавателни източници, три са организациите, които извършват операции по рекутирането на голям брой джихадисти и които разполагат със съответни тренировъчни бази и тайни квартири – това са "Даеш", Таджикската партия на ислямското възраждане и Движението „Ансар Аллах“. Още през периода 2015-2017 г. "Даеш" определи Русия като приоритет на терористичните си дейности, извършвайки голям брой атентати на нейна територия. Това на свой ред засилва вероятността, че Мондиалът в тази страна ще бъде изложен на сериозна заплаха. Руските органи за сигурност добре знаят, че съществуват сили, които възнамеряват да провалят това най-популярно в целия свят спортно събитие чрез форсиране на неудобни за Кремъл политически проблеми. Същевременно руснаците са наясно и за готовността на структури като "Даеш" да удавят в кръв стадионите по време на мачовете за Световната купа.

Проведената среща между руския ЦСКА и британския „Арсенал“ в рамките на европейските турнири добре илюстрира мерките, които се вземат за гарантиране сигурността по руските стадиони. Британските фенове, придружавали своя тим в Москва, споделиха, че мерките за сигурност на стадиона са оставили у тях впечатлението, че влизат във военна база, а не на футболен стадион. Наред с физическото претърсване на всички на входа на стадиона от цели тълпи полицаи и членове на тайните служби, процедурите са включвали преминаване през проверка с полицейски кучета, обучени за разкриване на наркотици. Може да се каже, че Мондиалът вече се превръща в същинска война за Русия и то на собствен терен.