Държавният строителен контрол влезе в обяснителен режим заради петте заведения на южния плаж на „Слънчев бряг“, които вицепремиерът Валери Симеонов е твърдо решен да събори. За да потвърди: отговорността за тях си е на министерство на туризма, ДНСК участва в проверките на плажовете „на добра воля“. 

Става въпрос за пословичните вече The One, La Cubanita, Cacao Beach, Del Mar и Bedroom, които според заместника на Бойко Борисов в Министерския съвет, не отговарят нито на дефиницията за преместваеми обекти, нито на утвърдените схеми за разполагане на плажната ивица, нито на категориите позволени за плажовете заведения като снекбарове и фестфууд.

Оказва се обаче, че институциите помежду си си прехвърлят отговорности, цитирайки закони и наредби с точните им правомощия.

В скандала, започнал с противоборството между Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, бяха замесени и колегата на Ангелкова с ресор строителство Николай Нанков и подопечната му ДНСК. Дирекцията извърши две проверки на заведенията на плажа в курорта – едната по сигнал на Симеонов (направена от районния за Бургас строителен клонтрол (РДНСК)), а втората – по разпореждане на Нанков „с цел конкретизиране на нарушенията“. Първата била обща, а втората - по-детайлна. Стигна се и до прокуратурата.

Наркотици и бардаци

В понеделник Нанков обяви, че нарушения по отношения на тези пет заведения от страна на строителния контрол не са констатирани, а в следствие Симеонов обвини строителния министър, че „подкрепя известните си с пласмента на наркотици, проституция и наднормен шум бардаци“.

За да подкрепи думите си, Симеонов публикува страници от доклада на ДНСК от извършените по неговия сигнал проверки на обектите на плажа, сред които и „любимите“ му пет заведения, подчертавайки в червено констатацията: "Обектите не отговарят на условията за площ и височина..., не отговарят на дефиницията "преместваем обект"".

Трябва да се отбележи обаче, че Симеонов е публикувал избирателно страници, а не целия предоставен му документ. При така публикуваните данни излиза, че от ДНСК потвърждават мнението му, че The One, La Cubanita, Cacao Beach, Del Mar и Bedroom не са изрядни – което е в противоречие с изказаното от принципала на строителния контрол Нанков малко по-рано същия ден. 

На добра воля

Така се стигна до ситуацията, в която на ДНСК и МРРБ им се наложи да се обясняват публично. На сайта на строителния контрол се появи съобщение, в което се посочва, че:

„По закон ДНСК не е компетентният орган за контрол на преместваеми обекти. Въпреки това, за да се отговори на получения сигнал, на служителите на ДНСК беше дадено указание на добра воля да извършат проверката“.

Факт, ДНСК отговаря за контрола на строителството на пътищата и на големите сгради с височина над 15 метра.

Паралелно от МРРБ предоставиха основната част от доклада по втората проверка, тази за „конкретизиране на нарушенията“. Както Клуб Z писа, установени са били 32 заведения, при които е било констатирано, че или не са в съответствие с одобрените схеми за поставяне, или нямат необходимите разрешителни от главния архитект на община Несебър.

Проверени са били и петте заведения „на Симеонов“, като обекти с голяма площ и висока посещаемост. И е било установено следното: към момента, в който инспекторите са били на плажа, обектите не са работели, но „отговарят на предвиденото в схемата конфигурация в план и местонахождение“.

Обърнете се към Ангелкова

„Обектите представляват преместваеми такива съгласно легалната дефиниция на Закона за устройство на територията. За посочените преместваеми обекти са издадени разрешения за поставяне от главния архитект на община Несебър“, констатират от строителния контрол.

И уточняват, че не те, а министърът на туризма носи отговорност:

„Трябва да се отбележи, че Наредба номер 10 – ред и условия за поставяне на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане и рекламната дейност на територията на община Несебър, не третира поставянето на преместваемите обекти върху морските плажове, тъй като същите са предмет на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и се управляват и поддържат от концесионери въз основа на концесионни договори, сключени по реда на Закона за концесиите“.

От ДНСК посочват още:

„В нормативната база липсва подзаконов нормативен акт на ЗУЧК, който да регламентира и прецезира поставянето на преместваеми обекти върху морските плажове, предмет на сключените концесионни договори.

Налага се изводът, че правилата и ограниченията за поставяне на преместваеми обекти върху морските плажове, включени в одобрените схеми от министъра на туризма и в концесионните договори, са регламентирани само в ЗУЧК в качеството му на специален закон.

Ако преместваемите обекти на плажовете са поставени в нарушение на одобрените схеми и договори, то министърът на туризма е този, който трябва да предприеме действия "в качеството му на упражняващ контрол". А за тези извън морските плажове – отговорни са от общината, казват в заключение от ДНСК.

"Съгласно действащите закони и наредби в Република България, ДНСК не разполага със законови правомощия да забранява ползването или да премахва преместваеми обекти нито от територията на морските плажове, нито от останалите територии държавна, общинска или частна собственост", катргорични са от строителния контрол.

Обърнете се към общината

В хода на спора Ангелкова защити заведенията на плажа, но прехвърли към общината контрола.

"Абсолютно всички обекти на "Слънчев бряг-юг", включително и петте заведения на Южния плаж на "Слънчев бряг" изцяло попадат в одобрената от мен схема. Те са там повече от 10 години и не са променяли своите параметри", коментира Ангелкова

И допълни:

"Не съм органът, който да констатира дали трябва да бъдат отсранени или не дадени обекти. Това е решение от компетенциите на общинската администрация, а не на министерствата".

Очаква се казусът с тези пет заведения да бъде разрешен от прокуратурата, след като Симеонов изпрати до Сотир Цацаров сигнал срещу Ангелкова - както за одобрените схеми, така и за даването на категоризация като нощни барове и ресторанти.

Иначе, според ЗУЧК поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове, в т.ч. ползваната допълнителна търговска площ, се разрешава от главния архитект на общината въз основа на схема, одобрена от министъра на туризма. Тези, които не отговарят на условията, се премахват по реда на Закона за устройство на територията, контролът се осъществява от администрацията на всяка община, а заповедта за премахването е на кмета.