Пътната агенция обеща да реши проблема с "входа" в Ахелой, отрязан след предсрочното пускане на новия четирилентов път Слънчев бряг - Бургас. След пускането на 15 юни на движението по директното трасе на обходния път на Ахелой, жители на черноморското градче излязоха на протести, че достъпът до къщите им е отрязан.

На среща на председателя на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов с жители на Ахелой стана ясно, че ще бъде изградена допълнителна връзка за влизане в град Ахелой от съществуващото кръгово кръстовище на път I-9 с пътя за Равда и по общински пътища. Дължината й е около 480 м, от утре започват геодезическите замервания, а следващата седмица - същинското строителство. Те ще бъдат изпълнени съвместно с община Несебър.

До края на следващата седмица проблемът с връзката за Ахелой ще бъде решен, обеща кметът на Поморие Иван Алексиев.
 

Местната управа се опита да успокои протестиращите, че около 700 м е маршрутът на автобусите в Ахелой до настоящата спирка на ул. "Цар Симеон" за пътуващите от Слънчев бряг към Бургас. Разстоянието се преминавало за около 3-4 минути според прессъобщението на АПИ.

В срещата са участвали още и кметовете на Ахелой Иван Георгиев и на Поморие Иван Алексиев, заместник областният управител на Бургас проф. Севдалина Турманова, представители на превозвачите, осигуряващи автобусния транспорт на жителите на Ахелой със съседните населени места, и др.

Спирката за гражданите на Ахелой, пътуващи с обществен транспорт, както и досега ще е на ул. „Цар Симеон". Автобусите, идващи от Слънчев бряг и продължаващи за Бургас ще влизат по ул. „Цар Симеон", ще преминават по улиците „Рила", „Черно море", „Струга" и след това отново по ул. „Цар Симеон" ще достигат до настоящата спирка. По този начин не се прави опасен ляв завой, каквито твърдения има, обясняват от пътната агенция.

С изграждането на тази връзка Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканската пътна мрежа, каквито нямат и областният център Бургас, както и всички други населени места по Южното Черноморие.

Връзката на пътуващите от Слънчев бряг към Ахелой с първокласния път се осъществява посредством новото кръгово кръстовище на път I-9 Слънчев бряг - Бургас и третокласния път III-6009 Каблешково - Ахелой. Кръстовището е на около 300 метра от града.

За пътуващите от Ахелой към Слънчев бряг има две възможности чрез новото кръгово кръстовище или чрез десен завой преди връзката за Равда. С изграждането на обходния път и въвеждането му в експлоатация преди началото на активния туристически сезон се улеснява пътуването по път I-9 Слънчев бряг – Бургас и се повишава безопасността на движение, обясняват от пътната агенция.

Много от хората работят в Слънчев бряг и неудобството за тях е голямо. Прекъсната е връзката за града. За да влязат от курорта, движейки се в посока към Бургас, те трябва да направят една изключително опасна маневра, като минат по вътрешния път и внимават да не бъдат блъснати от колите, които пътуват за Равда, съобщи преди ден bTV.