След разгорещена футболна среща от Световното първенство сeдалките най-често остават заринати с купища чаши, чинии и най-различни опаковки, захвърлени в най-инфарктните на терена моменти. А японските фенове определено имаха причина да скачат от радост във вторник вечерта - националният им отбор спечели срещу Колумбия с 2:1.

И след като футболистите пометоха противниците си на игрището, японските фенове направиха същото със скамейките - видео показва как феновете от Страната на изгряващото слънце почистват своите секции на стадиона. Екипирани с големи чували за отпадъци, донесени от тях самите, японските запалянковци обиколиха редовете и си събраха боклука, оставяйки мястото в състоянието, в което са го намерили.

Това не е прецедент.

"Това не е просто част от футболната им култура, а от японската култура", обяснява живеещият в страната журналист Скот Макинтайър пред Би Би Си.

Той е в Русия, за да отразява Световното, и е сред малцината, които не се изненадват от поведението на японците.

"Често чуваш хората да казват, че футболът е отражение на културата. Важен аспект от японското общество е да се увериш, че всичко е абсолютно чисто - така се случва на всички спортни събития, и най-вече на футболни мачове", казва Макинтайър.

Феновете на Сенегал също са забелязани да почистват след себе си, но истинско изумление сред чужденците на първенството в Русия предизвикват японците.

Това е навик, на който японците се научават от деца.

"Почистването след футболни мачове е продължение на основните правила, които им се преподават в училище, където децата почистват класните си стаи и коридорите", дава обяснение Скот Норт, професор по социология в университета в Осака.

"Площад Славейков"