Отклонилият се днес беглец от ловешкия затвор е Борис Ангелов Иванов. Той е на 48 години с постоянен адрес в Добрич и от 2011 г. излежава 13-годишна присъда за блудство и кражби, стана ясно на извънреден брифинг на Министерството на правосъдието (Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е към тях, б.р.).

По-рано днес бе съобщено, че се издирва затворник от общежитие от открит тип, отклонил се от външен работен обект.

"Днес сутринта в 10.30 часа в затворническото общежитие към затвора в Ловеч е получена информация от служител във фирма, че Борислав Ангелов Иванов е напуснал неохраняемия обект, на който е работил", уточни зам.-министър Проданов, цитиран от "Фокус".

Лишеният от свобода мъж е работил на обекта заедно с още 4-ма души.

В момента се издирва и по случая тече проверка, каза ресорният зам.-министър на правосъдието Николай Проданов.

Ето какво съобщава МВР за него:

Мъжът е на 48-години, той е среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Борис Иванов е с нормално телосложение,  продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело. На врата си има татус – червена целувка.

От полицията призовават хората, които имат допълнителна информация за издирвания, или го забележат,  да сигнализират на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.

Поредица фрапиращи бягства от затвори се случиха само от началото на годината. Това даде повод на главния прокурор Цацаров да нареди генерална проверка в районните прокуратури - колко общо осъдителни присъди не са приведени в изпълнение (самото привеждане е задължение на прокуратурата, б.р.).

От нея излезе, че 925 лица, осъдени на различни периоди лишаване от свобода, не са в затвора, което е около 10% от всичките близо 9000 лишени от свобода у нас, включително арестантите без присъда (по данни на Съвета на Европа).