Президентът Румен Радев бави с близо месец номинацията си за запълване на състава на Съвета за електронни медии (СЕМ), въпреки че именно той сезира Конституционния съд за противоречивия текст в закона, който спъна през 2015-a предшественика му Росен Плевнелиев в назначаването на член на СЕМ от неговата квота. "Все още се обмислят кандидатурите", посочиха само от "Дондуков" 2 на запитване на Клуб Z. Въпреки това все по-усърдно се говори, че изборът на Радев ще се спре върху бившия директор на националното радио и дългогодишен журналист Валерий Тодоров. 

Мандатът на Мария Стоянова, назначена през 2012 г. от Плевнелиев, изтече на 1 юни и към тази дата Радев трябваше да е излъчил своята първа номинация за членове на СЕМ. Съветът се състои от 5-има членове, от които 3-ма се избират от Народното събрание и 2-ма се назначават от президента на републиката. Мандатът им е 6-годишен.

Година по-късно - през лятото на 2019 г., пък изтича мандатът на Иво Атанасов - избран от парламентарната квота в медийния регулатор.

През миналия месец парламентът се захвана с т.нар. поправка "Бетина Жотева" и изчисти Закона за радиото и телевизията от недомислицата по отношение на кадруването в СЕМ.

Става въпрос за онзи текст от закона, според който всички членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) встъпват в длъжност по едно и също време, макар съставът му да се определя от две институции - от Народното събрание и от президента по различно време. 

Подобен казус с член на СЕМ, който дълго време не можеше да влезе във функциите си, имаше през 2015 г. Тогава  Росен Плевнелиев посочи за член на медийния регулатор с указ бившия говорител на Министерството на външните работи  Бетина Жотева. Мандатът й обаче реално започна не тогава, а чак през април 2016 г., когато със сериозно закъснение пък парламентът благоволи да попълни своята квота.

Изпреварващо президентът Радев изпрати питане до Конституционния съд. Той стори това през март.

"Президентът счита, че чл. 24, ал. 2 не съответства на общата идея, вложена в правилата за състава на Съвета за електронни медии, и води до неадекватно регулиране на обществените отношения. Според държавния глава тази разпоредба нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт", пишеше в съобщението от "Дондуков" 2 за основанията тексът от ЗРТ да бъде пратен в КС.