Граждански организации срещу... граждански организации и протестиращи майки на деца с увреждания. Това е най-прясното развитие на протестите на последните, след като представители на национално представените организации на хора с увреждания обявиха, че имало данни, че недоволствата и протестните лагери били... платени.

Твърдението хвърли в пространството Адриана Стоименова, която е част от Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерския съвет. Пред бТВ директорката на "Център За Психологически Изследвания", която е и представителят на гражданските организации в ръководството на правителствения съвет, заяви, че имало подобни сигнали. Не даде конкретика, защото течали проверки. Така и не стана ясно защо тогава се повдига темата.

 „Сигналите са няколко. По-скоро се позиционира върху социални проекти, които са финансирани от чужди фондации и други финансови институции. Притеснителното, което аз прочетох в материалите е, че част от тези ресурси са отишли за финансиране на протести. Става въпрос за над 1 млн. лв”.

Не се разбра и откъде идват въпросните сигнали, нито кои точно протести са заподозрени като "платени". Национално представителните организации на хора с увреждания се наредиха до лидера на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и до вицепремиера Валери Симеонов и защитиха подалата оставка зам.-социална министърка Росица Димитрова. 

Организациите на хората с увреждания се обявиха против протеста на майките на деца с увреждания и отново изразиха позицията си против подготвения с тяхна помощ законопроект за личната помощ. 

Те обясниха, че хората с увреждания у нас са около 648 685 души. В числото не са включени старите досиета, а новите не са в пълен размер, така че действително броят е по-голям. Въпросният законопроект, лансиран от омбудсмана Мая Манолова, се отнасял за около 70 000 души - затова и организациите били против приемането му. И предлагат личната помощ да бъде включена в Закона за социалните услуги, който се подготвя в момента, и да е за всички, които имат нужда от подкрепа, независимо от вида и степента на увреждане, каза Стоименова.

Една от протестиращите пред парламента майки - Вера Иванова - отвърна на обвиненията кратко:

„Не знам колко повече могат да ударят дъното тези национално представени организации. Те са инжектираните и финансираните от държавата, усвоили са милиони през годините, за да бъдем на дъното”, заяви тя, цитирана от бТВ.

Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България пък посочи, че се полагат усилия за разделяне и противопоставяне на двете групи. Вместо това трябва да има общо решение за промени, защото решаването на парче е довело до сегашните резултати. Павел Савов от БАРИС пък посочи, че в момента някой се опитва да "яхне" хората с увреждания. Той обяви, че организациите планират да излязат с шатра пред Националния стадион "Васил Левски", където всеки ще може да се запознае с проблемите им. 

Протестиращите майки в отговор пък настояват субсидирането на дейността на въпросните национално представителни организации от държавата да спре, тъй като са доказано неефективни и работата им е пряко свързана с неефективното социално министерство.