Хърватия надигра и победи Аржентина с 3:0 в двубой от група D - един от най-чаканите в първата фаза на Световното. Но не стана точно мачът, който всички чакаха - "гаучосите" бяха неузнаваеми и класният тим на "червено-белите" не им прости.

Анте Ребич наказа рядко виждана вратарска грешка в 53-тата минута (долу), а в 80-ата Лука Модрич заби много красив гол за 2:0. В 90-ата Иван Ракитич окончателно матира звездната селекция на "гаучосите" в Нижни Новгород.

Аржентина сякаш не беше на терена тази вечер, тимът игра вяло и напълно заслужи съдбата си. Поздравления за хърватския отбор, който се превръща в кандидат за нещо голямо на Мондиала. Хърватия вече е на осминафиналите заедно с Русия, Уругвай и Франция.

А само преди дни изгони от тима един от асовете си - Никола Калинич.

Балканците имат 6 точки и голова разлика 5:0, Аржентина има 1 т. и 1:4. В петък е другият отбор в групата - Исландия (1 т. и 1:1) срещу Нигерия (0 т. и 0:2).

Първата голова възможност в срещата беше за "шахматистите" - Перишич проби отляво, но в случая Кабайеро се справи отлично. В този момент хърватите сякаш искаха да покажат, че са излезли да се надиграват с двукратните световни шампиони, а не просто да се борят за равен, който щеше да им върши работа.

Двубоят продължи равностойно и най-вече с тактическо надиграване. На моменти имаше и остри влизания - и двата отбора са известни с това, че обичат единоборствата.

В средата на полувремето Енцо Перес не уцели вратата на Хърватия след грешка в защитата на европейския тим - тук Аржентина можеше да води в резултата. Малко след това Марио Манджукич пропусна с глава.

А двубоят можеше да бъде много различен, ако в 39-ата минута Анте Ребич беше изгонен заради това, че стъпи умишлено върху крака на Едуардо Салвио. Ситуацията беше разгледана на VAR, но таранът получи само жълт картон.

След почивката надлъгването продължи, както и хаосът в действията на латиноамериканците. В 53-тата минута всичко се промени след гафа на Кабайеро и гола на Анте Ребич, който спечели купата на Германия с "Айнтрахт" с два гола на финала срещу "Байерн" за 3:1.

Аржентинците се постреснаха. В 64-ата Лео Меси можеше да изравни, но не успя да прокара топката в мрежата отблизо - Субашич спаси, после отрази и опит за добавка.

Постепенно Хърватия си върна контрола, а атаките на Меси и компания не водеха до нищо. Така дойде майсторското изпълнение на Модрич. "Печеше" се и трети гол - вкара го асът на "Барселона" Иван Ракитич.

Голът на Модрич ще се помни дълго.

Голям триумф за Хърватия и голям срам за Аржентина, която още има шансове да продължи, но въпросът е дали ще успее да си стъпи на краката и покаже нещо различно срещу Нигерия. Зависима е и от мача в петък.

Така беше край големите екрани в Буенос Айрес...