Хорхе Сампаоли, селекционерът на Аржентина, изглеждаше като разбит човек в края на срещата с Хърватия (0:3) в Нижни Новгород на руския Мондиал. Тимът му е поставен в доста деликатна ситуация - да отпадне още в груповата фаза.

Най-притеснително за феновете на отбора е това, че във втори мач "не играе нищо" (както се казва на запалянковски жаргон). А езикът на тялото и въобще поведението на звезди като Лео Меси, Серхио Агуеро и т.н. говори за големи проблеми.

"На първо място искам да се извиня на нашите запалянковци, така започна Сампаоли на пресконференцията след поражението. - Поемам отговорността за представянето на отбора, тя си е моя. Аз отговарям за резултата. И съм много разстроен, болно ми е да осъзная поражението. Не се противопоставихме на Хърватия."

Повечето въпроси, разбира се, бяха свързани с играта на Лео Меси. 

"Меси е капитан и лидер на отбора, но ние не направихме така, че да му бъде комфортно да играе, рече специалистът. - Жалко е, че уникалността на Меси се губи в националния отбор. Разбира се, че нося вина за това, аз вземам решенията избора на футболисти, тактическата постройка, настройката..."

Сампаоли редовно понася критики в родината си. Той не взе в състава на Световното Мауро Икарди, който направи добър сезон в "Интер". Коментира се избора му на вратари. Както и това, че Пауло Дибала от "Ювентус" има общо 20-ина минути за две срещи по руските терени.

"Не съумяхме да играем така, че да получим шанс да спечелим срещу силен отбор като хърватския, продължи наставникът. - Планът за мача беше да притискаме съперника, да не му позволяваме да показва силните си страни. Не се получи. След първия гол получихме емоционален срив, а после не успяхме се възстановим. Пак казвам - това е моя отговорност. Не "прочетохме" мача правилно. Остава ни един двубой в групата и аз се надявам, че ще направим необходимото, за да продължим напред, предвид възможността, която ще получим."

Лео Меси не говори след срещата, а съотборниците му бяха в тона на своя треньор.

"Той може да говори каквото си иска", гневно коментира Серхио Агуеро по адрес на Сампаоли. 

Което показва, че в лагера на Аржентина нещата не са наред.

"LM 10 изнесе футболна лекция на LM 10".

Това може да се прочете в социалните мрежи, а вече и в медиите. Всеки може да разпознае инициалите и номера на фланелката - Лука Модрич и Лео Меси.

"Това беше наистина перфектен мач за нашия отбор, не криеше радостта си халфът на "Реал" (Мадрид), който за втори път беше избран за "играч на мача". - Знаехме, че не трябва да позволяваме на Меси да играе с топката и мисля, че го постигнахме. Знаехме, че имаме шанс срещу този отбор на Аржентина и не го изпуснахме. Първата цел е постигната. Ще играем за победа и срещу Исландия. Искаме да стигнем възможно най-далеч."

На мача Аржентина - Хърватия беше поставен рекорд по посещаемост на стадиона в Нижни Новгород - 43 319 зрители.