Папа Франциск призова страните да приемат толкова бежанци, колкото могат да интегрират в обществата си, предаде Асошиейтед прес.

Понтификът също така призова да бъдат правени инвестиции на места като Африка, за да не се обръщат мигрантите към трафиканти на хора, за да достигнат до страни, които могат да предложат по-добър живот.

Говорейки пред репортери на борда на самолета, с който се прибра в Рим след визита в Женева, папата заяви подкрепа за римокатолическите свещеници в САЩ, които осъдиха имиграционната политика на отделяне на децата от родители, които влизат в САЩ нелегално. Той похвали Италия и Гърция, че са "най-щедри" в приемането на спасени по море мигранти. Над половин милион бежанци вече има на Апенините.

За разделените семейства на нелегални мигранти в САЩ

Междувременно стана ясно, че Пентагонът ще се подготви да настани във военни бази 20 000 непридружени деца мигранти на територията на САЩ по искане на американското министерство на здравеопазването. Това каза говорител на армията, цитиран от Франс прес.

В своя указ, подписан тази седмица, за да сложи край на разделянето на границата на семействата на нелегални мигранти, американският президент Доналд Тръмп нареди на Министерството на отбраната да предостави всяка сграда, която може да бъде използвана за настаняване на мигранти.