Да живееш под постоянна полицейска защита е трагедия. В Италия това се случва на повече журналисти, отколкото във всяка друга европейска държава. Това е така, защото Италия има най-мощните и опасни криминални групировки в света. Но вместо да освободи журналистите от тези опасности, вътрешният министър Матео Салвини ги заплашва.

Като споменава възможността да отмени полицейския ми ескорт, Салвини дава знак, че съм един от многото му врагове.

Неговите врагове са хората от южна Италия, с които той не се разбира и никога няма да се разбира. Неговите врагове са африканците, живеещи в Италия, индийците, живеещи в Италия, пакистанците, живеещи в Италия. Негови врагове са момчетата и момичетата, родени в Италия от родители чужденци. Негов враг е населението на Рим, изобщо целият Рим. Негови врагове са тези чужденци, които иска да изгони от Италия, и тези италианци, които Салвини със сигурност иска да изгони, но които трябва да останат. Сред тези италианци, забравени от политици и институции, съм и аз.

Чрез своите заплахи, Салвини ме постави точно на мястото ми. Аз съм един от враговете му и съм горд с този статус.

Думите са важни. Думите на министъра на вътрешните работи са думи на мафиот. Мафиотите заплашват. Салвини заплашва мен.

Салвини говори за пари. Казва, че иска да спести пари, като отнеме полицейската ми защита. Салвини трябва да започне да говори за замразените банкови сметки на своята партия Лига. Видях в социалните мрежи хаштаг в моя подкрепа #savianononsitocca (никой не пипа Савиано – б.р.). Благодаря ви за подкрепата, но искам да е ясно, че аз съм само средство в опита на Салвини да разруши върховенството на закона.

За мен ще бъде лесно да отговоря да огъня с огън, обаче не искам да го правя. Но и не искам да се обърна с другата буза към него. Не съм Христос, не съм жертвен агнец. Не искам да ставам мъченик.

Не ме е страх от Салвини. В последните години се срещнах с омразата на мафиотите от Ндрангета. Усетих омразата на нарко бароните от Южна Америка. Не ме е страх от един глупак, който доскоро дори го беше страх да пътува до южна Италия.

Имаме нужда да говорим за това и да обсъждаме ситуацията. Но не със Салвини – той е палячо, а да говориш с палячо е загуба на време.

Салвини иска да победи със заплахи. Италианците като мен искаме да убеждаваме с думи. Трябва да говорим с хората от партия Лига, която са ужасени от думите и действията на техния лидер. Трябва да говорим с партиите, които се съюзиха по време на изборите със Салвини; с тези, които направиха коалиция със Салвини; с тези, които са пряко потърпевши от този човек, който може единствено да заплашва.

Не трябва да позволяваме на безскрупулния, циничен мъж да въоръжи (буквално) силите на нетолерантността.

Тези, които запазят мълчание сега, ще са виновни завинаги.

...

Роберто Савиано е автор на „Гомора“, книга и телевизионен сериал за италианската мафия. В България е популярен освен с "Гомора", още с книгите си "Нула Нула Нула" и "Красотата и адът". Коментарът му е публикуван в "Гардиън". Преводът е на Клуб Z.