Парламентарният председател на коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" - Волен Сидеров, се обяви за признание за Йосиф Сталин и ролята му на "държавник и главнокомандващ". В специално прессъобщение от партията му "Атака" се похвалиха, че "за първи път в България" се отбелязват деня и часа на нападението на "Хитлеристка Германия над Русия" и се почита паметта на загиналите руски воини. 

“Русия защити не само Отечеството си, но спаси и Европа от тъмните сили на хитлеризма. Време е също така да се признае ролята на Сталин като държавник и главнокомандващ за тази победа”, обяви Сидеров, докато той, зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев и други атакисти се изправиха пред Паметника на Съветската армия в София в 4 ч сутринта и поднесоха венци. 

Любопитно е, че никъде в прессъобщението на "Атака" не се споменава СССР - въпреки че Сталин е съветски, а не руски лидер, както и че Германия напада СССР. Навсякъде в текста е изписано името Русия.

След смъртта на Сталин - по времето на следващия лидер Никита Хрушчов, започва процес на десталинизация, а мумията на Генералисимус е извадена от мавзолея на Ленин и погребана. 

Сидеров, разбира се, дръпна и реч. С твърдения, наречени в прессъобщението на "Атака" "исторически факти". Например:

„Когато говорим за тази дата, трябва да кажем задължително, че през цялото време тази военна агресия на Хитлер беше подготвена, финансирана и насочвана от Запада”. 

"Най-големият спонсор на Третия райх бил англосаксонският Запад. „Англия, Франция и САЩ правиха всичко възможно Германия да се милитаризира. Английски и германски фирми участваха в германски химически и военни концерни, без които милитаризирането на Германия беше невъзможно”. 

"През 1938 г. същият Запад подари на Хитлер две суверенни държави - Чехословакия и Австрия. Дори, когато уж започна война с него, същият Запад не водеше истински военни действия срещу Германия. Всичко това беше с цел да се насочи Хитлеристка Германия към Русия и тя да бъде унищожена, само че Русия устоя”.

Директорът на Руския културно-информационен център у нас Павел Журавльов е благодарил за отбелязването на тази дата, става ясно още от съобщението: Радваме се, че в България има хора, които все още помнят тези страници на историята, е казал още той.

Жертвите на сталинските репресии в периода 1922-1953 година са над 12 милиона души.