Крим увеличи износа на зърно за Сирия през последната година по споразумение, което дава на черноморския полуостров пазар за свръхпроизводството му на зърнени култури и осигурява на президента Башар Асад надежден източник на пшеница.

Доставките започнаха да се увеличават в средата на миналата година и поне 10 кораба се доставили минимум 170 000 тона зърно на Сирия между юли 2017 г. и май 2018 г. според пристанищни и корабни данни, които Ройтерс видя и които бяха потвърдени от транспортни доставчици, съобщи БТА.

Неотдавнашното увеличаване на зърнените доставки от Крим помага на правителството на Асад, тъй като постоянното снабдяване с пшеница е ключово за осигуряване на силно субсидиран хляб, на който много сирийци разчитат.

Сирийските добиви на пшеница пострадаха от сраженията в главните зърнопроизводителни райони на страната, принуждавайки лишеното от свежи пари правителство на Асад да разчита на внос.

Храната не е забранена от западните санкции срещу Сирия, но банковите санкции и замразяването на авоари затрудниха бизнеса на някои компании, които търгуват със зърно, с правителството на Асад, а то не успя да подаде документи за участие в няколко големи търгове за пшеница.

Крим също е под западни санкции, откакто Русия го анексира от Украйна през 2014 г. и беше изолиран от много западни пазари, което направи Сирия съвършения търговски партньор - особено защото е отворен да приема стоки от Сирия като зехтин в замяна на пшеница.

"Нямаме проблеми с редица държави, сред които и Сирия", каза пред Ройтерс вицепремиерът на Крим Георги Мурадов. "Нашите държави не налагат санкции една на друга, затова, разбира се, са свободни да си сътрудничат."

Русия, вторият по големина в света износител на пшеница, се намеси с военна сила в сирийския конфликт през 2015 г., за да спомогне за поврат в хода на войната в полза на Асад - и освен това доставя зърно на правителството в рамките на хуманитарна помощ.

През септември Сирия каза също, че е сключила сделка за закупуване на 3 млн. тона пшеница от Русия за период от 3 години и че търси кредитно финансиране от Москва, но досега руска пшеница не е изнесена според данни на руските митници.

Причината може да е, че Русия иска да не излага на риск търговията си със зърно, като прави сделки със Сирия, а големите доставки на помощи могат да натоварят бюджета й и да намалят доходите от износ на пшеница, казаха източници от руската зърнена промишленост.

Растящ износ

Земеделският сектор в Крим е получил през последните 3 години около 2,4 млрд. рубли (38 млн. долара) руска държавна помощ и това е довело до по-широко използване на съвременни технологии и по-високи добиви, съобщи за Ройтерс руското министерство на земеделието, от което беше поискан коментар за повишаващия се износ на зърно от Крим.

"В резултат на значително увеличаване на зърнената реколта Крим имаше възможност да покрие както вътрешните нужди на гражданите на републиката, така и да изнася излишъка от пшеница", каза руското министерство.

За Крим, който е под контрола на Русия, търговията със Сирия с използването на включени в черния списък сирийски кораби и други морски съдове означава, че може да пласира зърно, което няма как да изнесе другаде - поради западните санкции, а в същото време дава на Асад още една снабдителна линия.

Крим произвежда около 1.4 млн. тона зърно годишно, което му оставя около 1 млн. тона за износ, въпреки че сушата може да намали тазгодишната реколта.

Москва, която отпуска на Крим известна финансова помощ, също иска полуостровът да организира така икономиката си, че да намали тежестта върху държавния бюджет на Русия, казаха източници от руската индустрия. Според един от тях не е ясно кой финансира сирийските товари, но износът дава възможност на Крим да даде тласък на дейността си в черноморските си пристанища, след като международни компании спряха да търгуват, когато бяха наложени санкциите.

Според полуофициалните кримски данни, които Ройтерс видя, Крим е изнесъл 428 500 тона зърно, главно пшеница, през втората половина на 2017 г., много повече от общите доставки за целия период на 2016-2017 г., когато е изнесъл 288 000 тона.

Пристанищни и корабни данни показват, че някои от корабите, натоварени с пшеница от Крим, са направили доставки пряко за сирийски пристанища, особено за Тартус, където Русия има военноморска база.

Други доставки са били за Ливан и оттам са заминали за Сирия, казаха транспортни източници, пожелали да не бъдат назовани.

Пристанищните данни за юли-декември 2017 г. показаха, че Ливан е бил най-големият купувач на кримско зърно - 175 000 тона. Сирия е вторият по големина купувач със 75 000 тона, трета е Турция. Засега няма данни за 2018 г. Властите в Ливан и Сирия не отговориха веднага на поискания коментар.

В годините след анексията на Крим от Русия зърнените доставки за Сирия бяха с по няколко кораба, средно с по около 70 000 тона общо за година според данни за корабни доставки.

Транспортни линии

Друг знак за по-тесни връзки между Крим и Сирия е планираното подписване на 29 юли на споразумение с Тартус за установяване на постоянна транспортна линия, казаха регионалните власти в пристанищния град Севастопол.

"Установена е непрекъсната връзка между пристанищата на Севастопол и Тартус заради зърнените доставки за Сирия", беше цитиран да казва през миналия месец зам.-губернаторът на Севастопол Владимир Базаров след посещение в Сирия.

Той каза, че заради западните санкции кримските пристанища работят само с между 20 и 30 процента от капацитета си и затова иска да намери повече експортни пазари, а Сирия се нуждае от продукти като метали и строителни материали.

През миналата седмица в Севастопол по време на събитие за насърчаване на кримския износ за Сирия на товарен кораб бяха натоварени 3800 тона зърно. Губернаторът на града Дмитрий Овсянников каза пред репортери, че се очаква още товари да заминават за Сирия редовно и да доставят 200 000 тона зърно през следващата година.

"Скоростта на развитие на сътрудничеството ни в тази област в Севастопол е на толкова добро равнище само защото имаме пристанищен капацитет, а Черноморският флот е базиран в Тартус, така че за нас е по-лесно да организираме тази логистика", каза Овсянников.

Двама служители казаха, че тъй като Сирия не може да плати за зърното, в замяна ще изпраща на Крим зехтин и зеленчуци.

Украйна казва, че доставките от Крим нарушават западните санкции. Тя се оплака на базираната в Лондон Международна морска организация (IMO) и поиска страните членки да извадят от регистрите си замесените кораби.

"Играта на котка и мишка около незаконната корабоплавателна дейност в Крим далеч не е приключила", каза пред Ройтерс Наталия Галибаренко - постоянна представителка на Украйна в организацията.

"Северната част на Черно море буквално е превърната в "сива зона" за международен превоз на стоки", каза тя.

Вицепремиерът на Крим Мурадов каза, че Крим не признава западните санкции.