С решение на комисията по бюджет и финанси в парламента поправките в Закона за хазарта, предложени от вицепремиера Валери Симеонов и депутатите му ще минат през процедура на нотификация от Европейската комисия. С тези поправки се ограничава възможността за медийна реклама на лотарийни игри и се ограничават местата за продаване на талони. Публично и ГЕРБ, и БСП подкрепиха тези промени.

Бившият депутат Мартин Димитров, който в момента е част от екипа на "Демократична България" с ресор икономика и енергийна независимост, прогнозира, че с искането на нотификация от ЕК БСП и ГЕРБ ще отложат законовите промени с няколко години. Ако това се случи - ще бъде сериозна услуга за хазартното лоби, чиито интереси ще бъдат сериозно накърнени с тези поправки. Ето какво написа Димитров във фейсбук преди няколко дни:

"Днес БСП и ГЕРБ провалиха ограничителните мерки върху хазарта в бюджетна комисия. Двете партии имат отработен трик. Когато искат да спрат предложения, без да става ясно, че са "против", ги пращат за нотификация (съгласувателна процедура) от ЕК. Същия номер приложиха относно въвеждането на измервателни уреди за производителите на алкохол и цигари. Резултатът е, че повече от три години уреди няма, тоест същински контрол няма. Целта е темата да се забатачи и никакви мерки да не се предприемат. Най-вероятно ЕК ще обясни, че нужда от нотификация няма, но това ще отнеме страшно много време. От друга страна когато има въпроси, които наистина изискват такава процедура, като например идеите на ГЕРБ от преди няколко години за национализация на пенсионните фондове, тогава и през ум не им минава да си играят на нотификация и одобрение!"

 

Експерти от парламента обаче обясниха пред Клуб Z, че процедурата по нотификация в този случай е наложителна, тъй като поправките в закона създават възможност на т.нар. "утежняване на пазара', което противоречи на европейски директиви. Според тях обаче тази процедура отнема не повече от 4 месеца. Държавата трябва за един месец да я започне, а ЕК има три месеца, за да отговори.

В различните мандати парламентът си е позволявал да приема закони без нотификация, заради което обаче се е стигало включително до наказателни процедури. Факт е, че често подобна нотификация се е искала едва след като законът бъде приет на първо четене. В случая с поправките в закона за хазарта обаче се прибягва до тази процедура още преди те да са влезли в за разглеждане в пленарната зала.