МВР разполага със свидетелски показания за избягалия затворник от Ловеч и работи по сигнала. Освен това в хода на разследването е установено, че човекът, който е отговарял за контрола над лишените от свобода, докато са на работа извън самия затвор, не е бил на поста си. Това стана ясно от изявление на министъра на вътрешните работи Валентин Радев в парламента.

43-годишният рецидивист Борис Иванов избяга вчера от хале, където е работел заедно с други затворници от общежитието в Ловеч. Той е бил преместен там на по-лек режим на седмата година от изтърпяване на 13-годишната си присъда.

Преди да вземе участие в парламентарния контрол, Радев разказа пред залата как върви операцията по издирване на беглеца. Той се разпростря подробно за взетите мерки за проверки по пътища, жп и автогари, за подсилването на жандармерията на територията на област Плевен, за акцията с хеликоптер. Проверки и претърсвания са направени на адреси на близки на затворника, от чиято присъда остават още 4 години, 8 месеца и 23 дни. 

Беглецът излежавал две присъди за изнасилване. 

Министър Радев подчерта, че се прави анализ на работата и координацията между МВР и Министерството на правосъдието по отношение на затворите и сигурността в тях. Той призна и за пропуски в процедурите при промяна на режима на наказанията на затворниците - това е установено и при случая от Ловеч, и в случая с покойния вече Владимир Пелов, чийто съучастник в бягството от Централния софийски затвор - Радослав Колев, все още е на свобода от началото на април. 

В кулоарите на парламента министър Радев сподели, че не се притеснява от вота на недоверие в сферата на сигурността, внесен от БСП. Дебатите по него ще са на извънредно заседание идния вторник. 

"Аз ще изложа моите аргументи, опозицията - своите, ако те са по-убедителни - правителството ще падне", разясни Радев. На въпрос дали смята, че се справя като министър, отговори:

"Да се справям - аз си мисля, че се справям. Но то е като в семейството, когато има изневяра - разбира последен този, на когото са изневерили. И аз сигурно ще разбера последен."

Министърът е категоричен, че в крайна сметка преценката дали даден министър се справя или не е на премиера, който предлага екипа си. Затова и Радев е готов да поеме политическа отговорност във всеки момент. Той разказа как, обикаляйки по райони, по заповед на Бойко Борисов е питал всички кметове доволни ли са от увеличаването на броя на полицаите и мерките, които се вземат за сигурността. И настоявал най-вече за забележки - за да има решения. Но като цяло срещал подкрепа. 

Валентин Радев настоя и медиите да помагат, ако може да се направи още за прозрачността на МВР. Той самият се борел "с тази повсеместна секретност" - това правел и докато бил във военното министерство. 

И настоя, че е казал на всички в МВР: "Няма значение откъде идват критиките - да се вслушваме - все някъде грешим, нека се поправяме."